Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.
Το απόγευμα (18:30), αντί της Πέμπτης, προγραμματίστηκε κατά τις πληροφορίες το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Γάλλος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος θα ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Μαΐου.
Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης.
Ειδικά όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, η αριθμητική απόσταση μεταξύ όλων των πλευρών παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική, με το Ταμείο να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ανεβάζοντας τον πήχη των πιθανών μέτρων στο 4-5% του ΑΕΠ, μεταξύ δηλαδή 7-9 δισ. ευρώ, την Κομισιόν να κάνει λόγο για κενό στα επίπεδα του 3% και την ελληνική πλευρά να προσεγγίζει προς τις θέσεις της Κομισιόν, αφού και οι δύο φέρονται να θεωρούν πως εάν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στο Ασφαλιστικό και στη φορολόγηση, το κενό θα υποχωρήσει σημαντικά.
Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 24 Μαρτίου, αφού θα πρέπει οι εκπρόσωποι των πιστωτών να αναχωρήσουν γιατί μεσολαβεί η εορτή του Καθολικού Πάσχα. Εκτός και εάν έως τότε έχει υπάρξει θεαματική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, το πιθανότερο είναι το κουαρτέτο να επιστρέψει για να μπορέσει να κλείσει η τεχνική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο.
Στο μεταξύ υπέρ του «κουρέματος» μέσω της μείωσης στην ονομαστική αξία του χρέους, εφόσον αυτή είναι εφικτή, τάχθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα διεθνή δεδομένα, για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, και υπάρχουν επιχειρήματα για να διεκδικήσει κανείς ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο συντονιστής του Γραφείου, καθηγητής Π. Λιαργκόβας, και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, καθηγητής Π. Καζάκος, με τον τελευταίο να τάσσεται υπέρ και μιας μείωσης στην ονομαστική αξία του χρέους, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Ο κ. Καζάκος εκτίμησε, πως η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής, «εάν βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο».
Πηγή: reporter.gr