ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσίπρας: Η Ευρώπη σε συμπληγάδες λιτότητας και κλειστών συνόρων

Tweet
Share
Tweet
Share

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που οργανώνει σήμερα στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τους σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίους ηγέτες και τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Χθες βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων, ότι:

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο».

«Αναφανδόν υπέρ της τουρκικής ένταξης»

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την αναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία για το προσφυγικό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε :

«Ήμουν από την αρχή και παραμένω, υπερασπιστής της άποψης ότι στην προσπάθεια λύσης για την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργασθεί με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Μα πάνω από όλα μέσω μιας διπλωματικής λύσης να τερματιστεί ο πόλεμος, να διατηρηθεί η εκεχειρία για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.

Μια ουσιαστική συνεργασία και διευθέτηση με την Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος» υπογράμμισε και πρόσθεσε :

«Είμαι αναφανδόν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, όχι γιατί υποστηρίζω ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου, ή την ελευθερία του τύπου, αλλά ακριβώς επειδή χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπερασπισθούμε και να υποστηρίξουμε την ενταξιακή πορεία, που θα λειτουργήσει ως μοχλός για τις μεταρρυθμίσεις».

Στην Ελλάδα κέρδισε ο ανθρωπισμός, όχι η ακροδεξιά

Αναφερθείς στην προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «δεν θα πρέπει να κοιτάμε το δένδρο και να μη βλέπουμε το δάσος. Το δάσος είναι, ότι σήμερα η ηγεμονεύουσα άποψη στην Ευρώπη, είναι αυτή που λέει «να μην έλθει κανένας ξένος, κανένας μουσουλμάνος, κανένας πρόσφυγας. Είναι υποκριτικό να λέμε τι θα γίνει με το διεθνές δίκαιο εάν βρεθεί μια λύση με την Τουρκία και να μην λένε τι γίνεται με το διεθνές δίκαιο τώρα που έχουν κλείσει τα σύνορα μονομερώς και δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα».

Όπως επισήμανε, «Η προσφυγική κρίση είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης , οι χώρες που αρνούνται την ιδρυτική αξία της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης, θα πρέπει να έχουν συνέπειες, να έχουν οικονομικές κυρώσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη».

«Στην Ελλάδα έχει κερδίσει ο ανθρωπισμός και όχι η ακροδεξιά. Η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική έχουν αναδείξει με έντονο τρόπο τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά. Γι' αυτό θεωρώ ότι και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει σήμερα ένα αδιέξοδο. Το εάν κάποιος είναι με την αριστερά ή τη δεξιά, το αποδεικνύει διαρκώς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει»

«Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

«Πιστεύω ότι είναι μια εργατική αντίληψη που αποδεδειγμένα , όπου έχει εφαρμοσθεί έχει αποτύχει. Η λογική της ελαστικής εργασίας, η λογική της κατάλυσης του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας και των κατακτήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ώθηση στην οικονομία, έχει αποτύχει» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος πρόσθεσε: «Αν ήταν να δίνει ώθηση στην οικονομία, η έλλειψη κανόνων, η μαύρη εργασία, η έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επέβαλαν στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, τότε οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν θα ήταν αυτές που έχουν ισχυρούς κανόνες ρύθμισης αλλά χώρες σαν το Μπαγκλαντές για παράδειγμα.

»Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμίσεις αυτές, όπου εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη, έχουν δώσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα όπου απορυθμίσθηκαν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις από το 2012 με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οδήγησε τελικά σε αύξηση της ανεργίας και σε εργασιακό μεσαίωνα τους πολίτες. Θα έλεγα λοιπόν σε όσους σκέπτονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις να εξετάσουν καλά την περίπτωση της Ελλάδας» συνέστησε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman