Τα σημεία - κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018, όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, είναι τέσσερα και σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα "αγκάθια" αυτά είναι:
1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.
2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.
3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.
4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το βράδυ της Παρασκευής, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.
Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, πραγματοποιείται εντός της ημέρας συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες.
FTΕγκαταλείπει την Αθήνα το κουαρτέτο
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία φέρονται να είναι οι δανειστές, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι οποίοι σε δημοσίευμά τους σημειώνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα καθυστερούσε περαιτέρω τις συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον του προγράμματος διάσωσης.
Οι FT κάνουν λόγο για απειλή των δανειστών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από το Καθολικό Πάσχα, στις 27 Μαρτίου, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχει αυξημένη ένταση μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ.
Επικαλούμενος δύο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις συνομιλίες, ο δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη.
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι «πρόκειται πλέον για ευρωπαϊκό ζήτημα», υποστηρίζοντας ότι η δόση που θα λάβει η Ελλάδα, μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι απαραίτητη για να απελευθερωθούν πόροι και για τους πρόσφυγες.
Αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε ότι, εάν δεν διαφαίνεται γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας, οι θεσμοί θα αφήσουν την Αθήνα επιστρέφοντας μετά από το Καθολικό Πάσχα.
Ένας ακόμη αξιωματούχος από την πλευρά των θεσμών σημείωσε, σύμφωνα με τους FT, ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με αποτέλεσμα οι δανειστές να συζητούν για την ανάγκη «διαλείμματος» στις διαπραγματεύσεις.