«Η Europol συμπέρανε πρόσφατα ότι έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε μια νέα τρομοκρατική επίθεση κάπου στην Ευρώπη με θρησκευτικά κίνητρα και με την επιδίωξη να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Πρόκειται δε για απειλή που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη των μοναχικών λύκων, πάντα επίφοβη» παραδέχεται η συντάκτης της Έκθεσης.
Με την παραδοχή, από μέρους του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ Gilles de Kerchove, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να υφίσταται τα επόμενα χρόνια «η απειλή που αποτελούν ριζοσπαστικοποιημένοι ευρωπαίοι, πολλοί εκ των οποίων ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν» υπενθυμίζονται, στο Σχέδιο Έκθεσης, οι καταγγελίες για συμμετοχή περισσοτέρων από 5.000 πολιτών της ΕΕ στις μάχες στο Ιράκ και τη Συρία. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής των «ξένων μαχητών» στην ΕΕ.
Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχετικά νέα απειλή των «μοναχικών λύκων», που αποτελεί έναν τύπο τρομοκράτη που προχωρά σε χτυπήματα εις το όνομα κάποιου σκοπού, ωστόσο δρα ανεξάρτητα χωρίς να υπακούει, ή να λογοδοτεί σε κάποιο δίκτυο. «Αυτός ο τύπος επίδοξου δράστη συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια διότι συχνά επιλέγει να δράσει με πλήρη ανωνυμία και είναι ικανός να τροποποιήσει ταχύτατα τον τρόπο δράσης του.». Οι δράσεις τους θεωρούνται λιγότερο προβλέψιμες, ενώ στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ο αριθμός των μοναχικών δραστών έχει αυξηθεί και δεν αναμένεται να περιοριστεί στο προσεχές μέλλον».
Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μέτρων καταστολής, η πρόταση της εισηγήτριας περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της συνέργειας, ηθικής αυτουργίας ή απόπειρας τρομοκρατικής πράξης και όχι μόνο η διάπραξη τρομοκρατικού χτυπήματος, γεγονός το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα της Ευρώπης, φέρνοντάς την ενδεχομένως ένα βήμα πιο κοντά στις συνθήκες των ΗΠΑ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Τα κράτη μέλη καλούνται να εξασφαλίσουν ότι η εθνική τους νομοθεσία διαθέτει επαρκείς ποινικές διατάξεις για την ποινικοποίηση και τη δίωξη πράξεων όπως το ταξίδι, η εκπαίδευση, η χρηματοδότηση και άλλες προπαρασκευαστικές ενέργειες που συνδέονται με την τρομοκρατία.» σημειώνεται στην Έκθεση, όπου τονίζεται η προστιθέμενη αξία δημιουργίας μιας εναρμονισμένης βάσης ποινικού δικαίου επί της οποίας μπορεί να στηριχθεί η εθνική νομοθεσία.
Τέλος τονίζεται η ανάγκη αναγνώρισης και καταπολέμησης της δράσης τρομοκρατικών δικτύων στο λεγόμενο «Σκοτεινό Διαδίκτυο» με έμφαση στον
στον έλεγχο του διαδικτύου.
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Πηγή: reporter.gr