Προσφυγικό: Ο κλοιός στενεύει
Αφετέρου στο προσφυγικό, ο κλοιός έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας την Ελλάδα μόνη απέναντι στο πρόβλημα με τα σύνορα ερμητικά κλειστά και τη Συμφωνία των Βρυξελλών να καταρρέει, μετά και το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η εφαρμογή της επαφίεται στην απόλυτη ευχέρεια της Τουρκίας και τις διαθέσεις του καιρού.
Πλάϊ στην εμφανή έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου, έρχεται τώρα και η επικίνδυνη δράση ομάδων που δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στους οποίους καλλιεργούν ψευδαισθήσεις περί ανοικτών συνόρων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα όπως αυτά της Κυριακής στην Ειδομένη.
Η χώρα μετατρέπεται βαθμιαία σε ανοικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης οδηγώντας σε απόγνωση τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο Πειραιάς και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης, βουλιάζουν από εισελθόντες οι οποίοι ζουν υπό άθλιες συνθήκες, υποσιτισμένοι και στα όρια της αντοχής. Μια σπίθα, όπως πολλά κρατικά στελέχη φοβούνται, είναι πιθανό να ανάψει φωτιά.
Εκτός όμως από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αναδύεται δυναμικά τώρα η εθνική διάσταση του θέματος αλλά και η δημοσιονομική πτυχή. Το κόστος είναι δυσβάστακτο, αλλά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίσει την δαπάνη και εμφανίζεται για την ώρα ανήμπορη να εισπράξει ακόμα και τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε.
Επιχείρηση αλλαγή ατζέντας
Αντιμέτωπος με αυτήν τη σύνθετη κατάσταση ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, επιχειρεί να αλλάξει την ημερήσια διάταξη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής του «παλαιού πολιτικού κατεστημένου» με οικονομικούς παράγοντες.
Ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση έριξε τροχιοδεικτικές βολές, επισείοντας απειλητικά οκτώ φακέλους που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και αφορούν μεταξύ άλλων:
Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, "φωτογραφικές" τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εκτιμά ότι το πεδίο αυτό είναι προνομιακό, όχι όνο επειδή συσπειρώνει της Κοινοβουλευτική Ομάδα και ενισχύουν την κυβερνητική συνοχή η οποία δοκιμάζεται από την στάση του Π. Καμμένου, αλλά και διότι προκαλεί αμηχανία στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν είναι ωστόσο βέβαιο, όπως παρατηρούν στην πολιτική αγορά, αν η τακτική αυτή, παράγει πλέον πολιτικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι η κοινή γνώμη έχει προ πολλού κάνει τις αξιολογήσεις της, τιμωρώντας σκληρά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Στην πλευρά της ΝΔ, κάνουν λόγο για «λασπομαχία», υποστηρίζοντας ότι με παρακρατικές μεθόδους το Μαξίμου διοχέτευσε στην δημοσιότητα διάλογο του εκπροσώπου τύπου Γ. Κουμουτσάκου με έναν εκ των συλληφθέντων για τα παραδημοσιογραφικό κύκλωμα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κάλεσε τη ΝΔ να εμφανίσει τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών του κατηγορούμενου, κάνοντας λόγο για σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της Συγγρού, με αποτέλεσμα ο κ. Κουμουτσάκος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας εις βάρος της αγωγή.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα βαρύ πολιτικό σκηνικό, την στιγμή μάλιστα που η χώρα, όπως συμπεραίνεται, καθεύδει στη δίνη της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης και της πλημμυρίδας του προσφυγικού.