Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος έχει θέσει ως όριο τη διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ, αλλά και τη διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς συζητείται μόνο για τεχνικά θέματα. Απόκλιση με τους Θεσμούς σημειώνεται στα ποσοστά αναπλήρωσης, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το επίπεδο της αναλογικότητας του συστήματος. Το ΔΝΤ επιμένει στην ένστασή του στο θέμα της αύξησης των εισφορών, μέτρο που αν δεν περάσει, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να περικόψει τις επικουρικές για την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.
Ερωτήματα προκαλεί η απουσία συζήτησης για την ιδιωτική ασφάλιση
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ιδιαίτερα σκληρές με την κυβέρνηση να προχωρά σε εκ βάθρων αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα πιάσουν εξ απήνης τους συνταξιούχους, έκπληξη εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι του ασφαλιστικού κλάδου δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν την εμπειρία και τις προτάσεις τους στο αρμόδιο υπουργείο. Η τάση στην ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια, τείνει προς την κατεύθυνση της συμπληρωματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση στην Ε.Ε. ή ακόμα και της δυνατότητας επιλογής δημόσιου ή ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα, όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εδώ και χρόνια μιλούν για την ανάγκη της θεσμοθετημένης συμπληρωματικότητας δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, ανάγκη, η οποία, όπως επισημαίνουν, έχει γιγαντωθεί κατά την υφιστάμενη οικονομική κρίση, καθώς αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το σύστημα βρίσκεται στα όρια της αντοχής του, αφενός σε ό,τι αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, αφετέρου στην εγγύηση συντάξεων, που θα επιτρέπουν στους συνταξιούχους να ζήσουν τουλάχιστον αξιοπρεπώς. Ο κλάδος διαμηνύει ότι χωρίς ουσιαστικά κίνητρα, κυρίως φορολογικά, η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί και συνεπώς να συνδράμει καθοριστικά την παραπαίουσα κοινωνική ασφάλιση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων και την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.
Κομβικός ο ρόλος της αντασφάλισης με ορθολογικοποίηση του κλάδου
Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει και ο κλάδος των αντασφαλίσεων, καθώς αυτός είναι που αποτελεί το ανάχωμα, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης, σε περιπτώσεις, όπως η χρεωκοπία ασφαλιστικών εταιρειών είτε εξαιτίας απρόσμενων οικονομικών συνθηκών είτε άλλων καταστάσεων. Κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται πλήρως ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Παράλληλα δεν καλείται το Δημόσιο να επωμιστεί το βάρος, όπως έχει συμβεί σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ακόμα και πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων κ.α. της αποζημίωσης των πληγέντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες του κλάδου των αντασφαλίσεων καλούν σε έλεγχο και διαλογή εταιρειών, που λειτουργούν στο χώρο, ο οποίος αναπτύσσεται δυναμικά, παρά τους περιορισμούς της οικονομικής συγκυρίας, προκειμένου να βεβαιωθεί η απαιτούμενη ρευστότητά τους. Η κεφαλαιακή επάρκεια των αντασφαλιστών αποτελεί την απαραίτητη εγγύηση για την προσφορά των υπηρεσιών τους, με βασική την κάλυψη των υποχρεώσεων των ασφαλιζόμενων, όταν παραστεί η ανάγκη, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας.
Πηγή: reporter.gr