"Μετα απο συζητήσεις πάμε σε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η Ελληνική Κυβέρνηση οτι υπαρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουμε μετα τη Δευτερα για να τελειώσει αυτή η συμφωνια μέχρι το Eurogroup στις 22/4. Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λιγο πριν Eurogroup. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε πολλά μεγάλα θέματα, αλλα επειδή υπήρχαν πολλα μικρά δεν έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement, όσο περνούσε ο καιρός. Και γιαυτο το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί θεσμοί θέλουν να φύγουν την Τρίτη. Είμαστε αρκετά κοντα σε πολλα δύσκολα θέματα" ανεφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετα το πέρας των συνομιλιών.
Ωστόσο η παύση εργασιών έρχεται σε αντίθεση με όσα ανέφεραν πριν λίγες μέρες κυβερνητικές πηγές για ύπαρξη μιας συμφωνίας μέχρι την Τρίτη. Πάντως, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση η πρόοδος είναι σημαντική αλλά μένουν αρκετές λεπτομέρειες,
«Πρέπει να κλείσει η συμφωνία σήμερα», ανέφερε, πάντως, νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στα «κόκκινα» δάνεια.
«Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρτιση λίστας φορολογικών μέτρων», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι παραμένει ως «κόκκινη» γραμμή η θέση της κυβέρνησης για το αφορολόγητο.
Σχετικά με αυτό, η ελληνική πλευρά απαιτεί να παραμείνει στα 9.100 ευρώ, ενώ οι δανειστές ζητούν να μειωθεί λίγο πάνω από τα επίπεδα των 8.000 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μέχρι το πρωί σε αυτό το πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων, εξηγώντας ότι γύρω από αυτό θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κλείσει και τα υπόλοιπα μέτωπα.
Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, από τη χθεσινή συνάντηση έγινε σαφές ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, μέσω μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας, ζητώντας να καλυφθεί όλο το έλλειμμα από τη μείωση των επικουρικών.
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία, παρότι στις πρωινές συζητήσεις κλήθηκε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η κυβέρνηση εισηγήθηκε νέο σύστημα προστασίας για τα «κόκκινα» δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια, προκειμένου να παρακάμψει την κάθετη άρνηση των θεσμών που δεν δέχονται καθόλου όρια προστασίας από το πωλητήριο σε funds.
Όπως φαίνεται, «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι το μίγμα των μέτρων που θέλει να προωθήσει η ελληνική πλευρά και το ποιά από αυτά αποδέχονται οι δανειστές. Ενδεικτική είναι άλλωστε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «είναι δικαίωμά μας να επιλέξουμε τα μέτρα που θα επιτυγχάνουν τους συμφωνηθέντες στόχους».
Παζάρια για τα δάνεια
Παζαρι για τα επιχειρηματικά δάνεια είναι σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο της διαπραγματευσης. Με στόχο να καταγραφεί πρόοδος για το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων που απειλεί το τραπεζικό συστηνα η κυβέρνηση επανακατέθεσε προτασεις για να λειανθούν οι διάφορές. Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν στο καταγράφεται στο θέμα πώλησης στεγαστικών δανείων σε Funds.
Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για προστασία για μια διετία μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018), από την πώληση σε funds στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη. Ωστόσο αν και οι δανειστές εμφανίζονται θετικοί στην εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σε funds φαίνεται να θέτουν χαμηλότερα όρια ώστε να προστατεύονται οικονομικά ευάλωτοι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.
Εν αντιθέσει με την πρώτη κατοικία παραμένει η διάσταση απόψεων για την τύχη των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για προστασία, με ορίζοντα το ένα έτος. Και στις δύο κατηγορίες δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το μεγαλύτερο αγκάθι πάντως που παραμένει, είναι τα ενήμερα δάνεια τα οποία οι δανειστές πιέζουν να υπάρχει η δυνατότητα να πωλούνται σε funds.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr