Για μια ακόμα φορά, όπως εκτιμά η πολιτική αγορά, η κυβέρνηση δραματοποιεί την διαπραγμάτευση ανακαλώντας στο προσκήνιο τις μνήμες του περασμένου θέρους, όταν υπό την πίεση της ρευστότητας οδηγήθηκε σε μια επαχθή συμφωνία, την οποία παρουσίασε σαν αναπόφευκτη, όταν τα πράγματα είχαν οδηγηθεί σε οριακές καταστάσεις.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα Ε. Τσακαλώτος ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, απείλησε ακόμα και με παραίτηση, αρνούμενος να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 8.000 ευρώ.
Είναι πρόδηλο, ότι η κυβέρνηση παίζοντας με το χρόνο και διαψεύδοντας τις ελάχιστες προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε, βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου, όπως περιγράφει η πλευρά της Ουάσινγκτον, έστω και με το εύσχημο όχημα της επικαιροποίησης της υπάρχουσας συμφωνίας.
Ο χρονικός ορίζοντας της αξιολόγησης κατόπιν τούτων μετατίθεται τώρα προς το βάθος του Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, ενώ την ίδια στιγμή, το Μαξίμου, πολλαπλασιάζοντας τις απορίες και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι κινείται και πάλι με γνώμονα την επικοινωνιακή διαχείριση των εξελίξεων, προχώρησε μονομερώς στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και τα φορολογικά, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την διαπραγμάτευση.
Η απάντηση δόθηκε αμέσως
Από την πλευρά της Ευρώπης αλλά και του ΔΝΤ, ωστόσο, διαμηνύεται στην Αθήνα, ότι παρά την κατανόηση που μπορεί να επιδειχθεί, λόγω και της προσφυγικής κρίσης, ο μόνος ανεκτός δρόμος, είναι να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, χωρίς παρεκκλίσεις και πολιτικές εκπτώσεις. Ακόμα κι αν, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Β. Σόϊμπλε, δοθούν κάποια χρονικά περιθώρια προκειμένου τα μέτρα να μην ληφθούν όλα στην παρούσα φάση, εντούτοις είναι βέβαιο, ότι η πλευρά των δανειστών δεν πρόκειται να αποστεί από τις αξιώσεις της για βαθειές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Βερολίνο για νομοσχέδια: «Γνωριζόμαστε ήδη καιρό…»
Σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε με μια δόση υποτίμησης, ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.
Αναφερθείς στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, είπε ότι «υπήρξε κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».
Κυβέρνηση: «Δεχόμαστε και αλλαγές»…
Από την πλευρά του το Μαξίμου, υποστηρίζει ότι τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς».
Κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνουν, ότι «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ, επιτίθενται στη ΝΔ, λέγοντας ότι «καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει».
Στη χθεσινή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Τσίπρας που πραγματοποιεί μια αμφίβολης αποτελεσματικότητας «μίνι» περιοδεία προς άγραν πολιτικών συμμάχων, υποστήριξε και πάλι ότι η συμφωνία θα είχε κλείσει, αν δεν προέβαλλε συνεχώς προσκόμματα το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με το ζήτημα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος να αποτελεί και σε αυτή τη συνάντηση το βασικό θέμα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Γ.Η.Χ.
Πηγή: reporter.gr