Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι υπουργοί των κρατών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για να αποδεσμευτούν οι δόσεις των δανείων και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην συνάντηση τους που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ την επόμενη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ τόνισε πως οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι στο θέμα της πρόβλεψης της Συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
«Δεν βλέπω να υπάρχει καμία ευελιξία στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, επειδή αυτή αποτελεί μία από τις βάσεις της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Οπότε θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πιστεύω ότι μπορεί αυτή να γίνει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Λαγκάρντ: «Θα μείνουμε, αλλά, με άλλη μορφή»
Στους αντίποδες, η κ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της, εμφανίστηκε βέβαιοι ότι ο στόχος για το πλεόνασμα είναι απλησίαστος-η ίδια σημείωσε πως το 1,5% είναι πιο ρεαλιστικό- και περιέγραψε την ανάγκη επί της ουσίας για ένα νέο μνημόνιο που θα συμπληρώνει το ήδη υπάρχον.
Η επικεφαλής του Ταμείου, διαβεβαίωσε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα αποχωρήσουμε. Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε».
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε μάλιστα, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα που, όπως ξεκαθάρισε, «δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.
Η επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα μίνι διπλωματική περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, είχε σκοπό να αναδείξει τον πολιτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης.
Οι Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως ο Ολάντ και χθες ο Μάρτιν Σουλτς, υπερασπίζονται τη συμφωνία του Αυγούστου μεταξύ Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης και την ανάγκη να ολοκληρωθεί τάχιστα, αλλά πέραν τούτου, τα αποτελέσματα υπήρξαν κατά γενική ομολογία, πενιχρά.
Στο τέλος το πικρό ποτήρι
Είναι πρόδηλο, πως το μοναδικό ενθαρρυντικό σήμα προς την Αθήνα αυτήν την ώρα, είναι η κοινή θέση όλων των πλευρών, ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί, εντός των επόμενων ημερών.
Ωστόσο, αυτό θα συμβεί με υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς στο ασφαλιστικό και στα κόκκινα δάνεια, αλλά και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων που ζητούν οι θεσμοί.
Σε παρέμβασή του εξάλλου, για το θέμα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με άρθρο του στους "Financial Times" επιμένει στην γραμμή αντιπαράθεσης με το Ταμείο, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στην αλλαγή των μεταρρυθμίσεων» θυμίζοντας πως το ΔΝΤ είχε προβλέψει για το 2015 ύφεση 2,3%, όταν η ύφεση έκλεισε στο 0,2%. Ταυτόχρονα, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθούν η συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση.
Πηγή: reporter.gr