Η σύνταξη δήλωσης, που να πιστοποιεί ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος, αλλά και ο ορισμός μέσα στις επόμενες ημέρες - εφόσον επιτευχθεί και το κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων - ενός νέου Εurogroup, με θέμα την Ελλάδα (πιθανότατα έως την Μεγάλη Πέμπτη) θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι κλείνει η αξιολόγηση σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Βασικό «αγκάθι» παραμένει το πακέτο των πρόσθετων προληπτικών μέτρων, που ζητά το κουαρτέτο ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ. Στόχος της ελληνικής πλευράς στο πεδίο αυτό είναι η διασύνδεση του πακέτου των μέτρων αυτών με το χρέος.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Άλλωστε όλα τα θέματα, παρά τις συγκλίσεις παραμένουν ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή οπότε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα ώστε να μπει και η τελική «βούλα στη συμφωνία».
Στις συζητήσεις που είχε, ο Τσίπρας διατύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μετά και τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Eurostat.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι τώρα σε σχέση με το ασφαλιστικό καταγράφεται σύγκλιση. Απομένουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την εξεύρεση 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αναζητηθεί από το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, ενώ η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές φαίνεται να καλύπτεται από την ταχύτερη εφαρμογή των περικοπών στο ΕΚΑΣ.
Στο φορολογικό κομμάτι υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ αν και διαφορές υπάρχουν σε βασικά σημεία όπως στο ύψος του αφορολόγητου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές εξετάζουν πλέον συμβιβαστική λύση. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί ζητούσαν την άμεση μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης. Τσακαλώτος, επέμενε στην μείωσή του στα επίπεδα των 9.091 ευρώ.
Στα «κόκκινα» δάνεια η κυβέρνηση αποδέχεται την απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ενήμερων δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και μέχρι τα τέλη του 2017. Το ερώτημα που μένει να διασαφηνιστεί είναι εάν θα προστατευθούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια σπιτιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας (120.000 ευρώ όπως προβλέπεται και για την προστασία του Νόμου Κατσέλη από πλειστηριασμούς) και τα επαγγελματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, ή αν το δίχτυ θα απλωθεί και για κατά τι μεγαλύτερες προσημειώσεις. Επίσης ερώτημα παραμένει το καθεστώς, που θα ισχύσει ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων και των τραπεζών, που θα πωλούν σε αυτές δάνεια. Όπως επίσης και το τι θα γίνει με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, ακόμα και αυτών που έχουν τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ στη βάση του νόμου Δένδια.
Πηγή: reporter.gr