Παίζουμε τις καθυστερήσεις
Όμως ο χρόνος και οι δανειστές, πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει σε αποδοτικά μέτρα για τη συμφωνία των 5,4 δις ευρώ, όσο και ένα προληπτικό πακέτο, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι αποδειχθούν ανέφικτοι.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η διαπραγμάτευση κινείται σε αβέβαιο περιβάλλον, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο πως θα οδηγηθούμε στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup την Μ. Πέμπτη, ώστε να εκταμιευθεί η «πολυπόθητη» δόση- μια διαδικασία πάντως, η οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες απαιτεί έναν περίπου μήνα.
«Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σκιάζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα για την Αθήνα.
«Εργαζόμαστε για αυτό, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, μεταφέροντας πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση που δείχνει τώρα, πιο ευάλωτη από ποτέ στις πιέσεις και τις αξιώσεις των δανειστών.
Στην ίδια γραμμή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Aνίκε Μπράϊτχαρτ, επιβεβαίωσε, πως «όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα σημειώσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο, περιοριζόμενη να προσθέσει ότι οι ελεγκτές έχουν επιστρέψει από την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) το συντομότερο δυνατόν».
Όλα θα κριθούν μέχρι αύριο
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, με ανοικτά, τα μέτωπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, (ορίζεται μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2017 για δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 140 χιλ. ευρώ) το ασφαλιστικό, όπου αναζητούνται 70 εκ. ευρώ, και το αφορολόγητο όριο, για το οποίο ειδικά η κυβέρνηση, προτείνει να ισχύουν οικογενειακά κριτήρια και να διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις εξουθενωμένη και με την πλάτη στον τοίχο και είναι αυτή που καλείται επιτακτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς, προκειμένου να απομακρυνθεί η χώρα από ένα αδιέξοδο που έχει με εφιαλτικό τρόπο ξαναζήσει.
Η πρόσθετη δυσκολία, είναι ότι το Μαξίμου θα πρέπει εκ των προτέρων να συμφωνήσει όχι μόνο στη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης εξισορρόπησης δημοσιονομικών αποκλίσεων, η οποία είναι τεχνικής φύσεως θέμα και λύνεται εύκολα, αλλά, σε μια σκληρή δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, η οποία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη.
Ακόμα και αν τα μέτρα αυτά, δεν χρειαστεί να ληφθούν, πράγμα που σήμερα δεν προκύπτει με βάση τις ισχνές επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας, οι εντυπώσεις που προκαλεί και μόνο το άκουσμά τους είναι άκρως αρνητικές αφού ουσιαστικά ισοδυναμούν με ένα ακόμα Μνημόνιο.
Στο «προληπτικό» αυτό πακέτο, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, περιλαμβάνονται μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, πρόσθετη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Ύστατη προσδοκία της κυβέρνησης, είναι κατόπιν αυτών, να εξασφαλίσει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, γεγονός που θα εκπέμψει, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.
Γ.Χ
Πηγή: reporter.gr