Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η “τρύπα” θα πρέπει να κλείσει με αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους δηλαδή που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, σε επίπεδα που να καλύπτονται οι εγγυημένες τιμές των παραγωγών απε.Αυτό, θα σήμαινε μια μεγάλη επιβάρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που η ηγεσία του ΥΠΕΝ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει καθώς πέραν όλων των άλλων έχει δεσμευθεί και για μικρές μειώσεις μέσα στο 2016.
Πρόσθετο προβληματισμό για το υπουργείο αποτελεί η επίσης μνημονιακή δέσμευση για εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις που έχει υιοθετήσει η ΕΕ προς ελάφρυνση των ενεργοβόρων βιομηχανιών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στις κατευθυντήριες γραμμές υπάρχει η πρόβλεψη να τίθεται ανώτατο πλαφόν στις «πρόσθετες δαπάνες προς ΑΠΕ» (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όσες επιχειρήσεις θεωρούνται ενεργοβόρες, και ειδικότερα όσες θεωρούνται «εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας» (electro-intensity).
Το πλαφόν αυτό είναι το 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης όταν η επιχείρηση πληρώνει σε ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 20% των συνολικών δαπανών της και 4% της προστιθέμενης αξίας όταν η επιχείρηση πληρώνει σε ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 10% των συνολικών δαπανών της .
Η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα ωφελήσει τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης (μέταλλα, χαλυβουργίες, τσιμέντα κ.λπ.), αλλά και πολλές της Μέσης Τάσης, οι οποίες δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη σήμερα εθνική ρύθμιση (πλαφόν περίπου 1 εκατ. ευρώ ανά θέση κατανάλωσης). Η ρύθμιση αυτή ωστόσο μεταφέρει το βάρος της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ για τον μηδενισμό του ελλείμματος στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών.
Προς αποφυγήν πρόσθετων επιβαρύνσεων το υπουργείο εξετάζει μια σειρά από σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου “ψαλιδίσματος” στις ταρίφες των απε και συγκεκριμένα σε ειδικές κατηγορίες φωτοβολταϊκών που εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις. Παράλληλα εξετάζεται η αναθεώρηση της χρήσης του ΕΤΜΕΑΡ , με τρόπο που η αναγκαία αναπροσαρμογή του να καλύπτεται από τους προμηθευτές ρεύματος στη λογική ότι αυτοί ωφελούνται από από τα χαμηλά επίπεδα της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα αυξήσει το κόστος για τους προμηθευτές οι οποίοι θα επιδιώξουν να το μεταφέρουν στην κατανάλωση. Τα σενάρια , εφ όσον οριστικοποιηθούν θα συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΑΠΕ που καταρτίζεται αυτή την περίοδο με σκοπό να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στον Ιούνιο.
Χ.Λ
Πηγή: reporter.gr