Από πολλές πλευρές, εκφράζονται βάσιμες επιφυλάξεις ότι τα μέτρα που έλαβε και θα λάβει προσεχώς η κυβέρνηση είναι αμφίβολης εισπρακτικής αποτελεσματικότητας, ενώ ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% σε βάθος μάλιστα δεκαετίας, προεξοφλείται από τώρα ότι είναι ανέφικτος.
Το επισημαίνει ειδικά αυτό, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, υπογράμμισε την Παρασκευή: «Στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμούς και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στην λειτουργία του δημόσιου τομέα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, είναι τα «κλειδιά» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της ΤτΕ που θα διευκολύνουν την σταθερή μείωση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης και την αποκλιμάκωση του χρέους.
Με βάση τον υπολογισμό του Μαξίμου ότι τους επόμενους μήνες θα διοχετευθούν στην πραγματική Οικονομία πόροι άνω των 9 δις ευρώ, απομένει να επιβεβαιωθεί η υπόθεση ότι η κυβέρνηση διαθέτει πράγματι συνεκτικό σχέδιο για την μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και καπνό και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, όπως και του νέου αναπτυξιακού νόμου που σχεδιάζει μακρόσυρτα και της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.
Το μεγάλο στοίχημα στο έδαφος αυτό, όπως υπογραμμίζει επίμονα ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν είναι άλλο, από την δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει το υψηλό συσσωρευμένο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η λύση αυτού του προβλήματος, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, αλλά και στην αγορά, θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανακτήσουν τον ρόλο τους και να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Στις συνθήκες αυτές, το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου στους υπουργούς της κυβέρνησης, είναι να στραφούν με επιμέλεια και εργώδη προσπάθεια στα ζητήματα της λεγόμενης «καθημερινότητας του πολίτη», μεταθέτοντας τον ανασχηματισμό σε απώτερο χρονικό ορίζοντα.