Με διαδοχικές δηλώσεις, όλοι οι οικονομικοί παράγοντες, υπογραμμίζουν εμφατικά ότι τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ είναι πιθανό να αποβούν ατελέσφορα. Το αξίωμα ότι «οι ίδιοι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», δεν είναι όπως σχολιάζουν δύσκολο να επιβεβαιωθεί σε ατμόσφαιρα οικονομικής δυσπραγίας, ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και συμπίεσης των μισθών.
Οι οριζόντιες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αδυνατούν να αποταμιεύσουν και δαπανούν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος σε βασικές καταναλωτικές προτεραιότητες. Υπό αυτό το πρίσμα η μείωση του τζίρου, ενεδρεύει…
Αφετέρου, η νέα, έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει τα ποσά που εγγράφει η κυβέρνηση στον λογαριασμό, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών μαρτυρούν την διαρκή υποχώρηση των εσόδων σε αυτόν τον τομέα, ενώ η επικείμενη αύξηση που θα συμπαρασύρει σε βροχή ανατιμήσεων από τις πρώτες ημέρες του θέρους, προεξοφλείται ήδη στην αγορά, ότι θα προκαλέσει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, διευρύνοντας το πεδίο όπου καταναλωτές και επιχειρήσεις διατηρούν «σχέσεις συνενοχής».
Η αγορά, αντιδρά και οργανώνεται…
Πρώτος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, προειδοποίησε εύγλωττα ότι ο εμπορικός κόσμος «θα λάβει αντίμετρα», σε κατάσταση οριακής επιβίωσης, ενώ και οι άνθρωποι του Τουρισμού, επισημαίνουν ότι η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές δηλώσεις υποβάθμισης καταλυμάτων σε χαμηλότερες κατηγορίες ή και κατάθεση των σημάτων λειτουργίας και μετάβαση στις χωρίς περιορισμό, πλέον, ελεύθερες μισθώσεις, χωρίς ΦΠΑ.
Είναι πρόδηλο ότι, η Ελλάδα, καθίσταται η ακριβότερη χώρα της Ευρωζώνης επιβαρύνοντας τη θέση της στον τουριστικό ανταγωνισμό, που παραμένει παρά τα προβλήματα του κλάδου, (υποχρηματοδότηση από τις Τράπεζες, κόκκινα δάνεια, φορολογικά αντικίνητρα, κλπ) ο πλέον αξιόπιστος πυλώνας της ασταθούς Οικονομίας.
Η «κόπωση» που εμφανίζεται τους πρώτους μήνες του έτους στην τουριστική κίνηση επιβεβαιώνει-ίσως πρώϊμα πάντως- τους φόβους των τουριστικών παραγόντων, ότι φέτος δεν θα επιτευχθούν οι θεαματικές επιδόσεις του προηγούμενου έτους.
Να σημειωθεί μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την ώρα που η ρυθμισμένη αγορά τουριστικών καταλυμάτων δέχεται νέες φορολογικές πιέσεις που δηλώνει ότι αδυνατεί να απορροφήσει, δεδομένου ότι, τα «πακέτα» έχουν κλείσει από το 2015, το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα κατ’ έτος, από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες.
Η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσδοκούν ότι με ένα ποσόν πάνω από 10 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί προσεχώς στην άνυδρη Οικονομία, τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και τις πρόνοιες του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα αλλάξουν οι διαθέσεις και θα προκληθούν συνθήκες αναπτυξιακής αιθρίας. Όμως στην πολιτική, συνήθως τα πράγματα δεν κινούνται ευθύγραμμα. Και, όπως παρατηρούν στην Αντιπολίτευση, όπου τα κόμματα αναπροσαρμόζουν την τακτική τους, με γνώμονα τώρα τις οικονομικές εξελίξεις, τα (ακόμα πιο) δύσκολα, μόλις αρχίζουν.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Πηγή: reporter.gr