Στη… σέντρα ο Σαμαράς
Ο υπουργός είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να του αλλάζει αυτή την προοπτική». Και σχολίασε: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε ένα πρωθυπουργό. 23 χρόνια μετά νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός».
Τι θα δούμε στο Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του Eurogroup δίνοντας έμφαση στο θέμα του χρέους, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Θα είναι σήμα στις αγορές για οικονομική σταθερότητα». «Δεν θα πω τι θα δούμε στο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Θα πω τι δεν θα δείτε. Δεν θα δείτε το υποσημείωμα ότι θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τα ομόλογά τους που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση. Ό,τι πάρουμε στο χρέος θα είναι με ορισμό, δεν θα είναι μία υπόσχεση "θα δώσουμε κάτι, αν χρειαστεί", θα υπάρχει αυτόματος και αντικειμενικός τρόπος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Κάνουμε τα πάντα για το δημόσιον συμφέρον
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο και το Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τον έλεγχο ασκεί η κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ" title="ΕΥΑΘ" >ΕΥΑΘ). «Υπάρχει ρητή αναφορά που αποκλείει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού συμφέροντος», είπε και επιπλέον κατέθεσε νομοθετική βελτίωση στην οποία αναφέρεται πως «ό,τι γίνεται θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και του δημοσίου συμφέροντος». Υπενθύμισε ακόμη ότι το δ.σ. του Ταμείου υποχρεώνεται να συζητά την Έκθεσή του στη Βουλή και παρουσιάζει στη Βουλή το πρόγραμμά του, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Το ΚΚΕ μου λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά (σ.σ. εννοεί την δημόσια περιουσία)» «Απαντώ πως υπάρχει κίνδυνος» παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο λαός «κάθε εμπόδιο για καλό».
«Όλοι πλέον μιλούν για επίλυση του χρέους-Δεν είναι όλα τα μέτρα δίκαια»
Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση υπενθύμισε την συμμετοχή του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνη την ημέρα της 12ης Ιουλίου διαπραγματευτήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα».
«Αυτοί που λένε για δήθεν διαπραγμάτευση δεν έχουν δει τηλεόραση ούτε διαβάζουν εφημερίδες την τελευταία εβδομάδα. Δεν έμαθαν ότι οι διοικητές των τραπεζών στο Τόκιο, στο G7, μιλούσαν για να λυθεί το ελληνικό χρέος. Ο κ. Βενιζέλος δεν πείθεται και θεωρεί ότι μπορούσαμε να το πληρώσουμε με πλεονάσματα 4% και συνεχή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει πολλά μικρά μέτρα αντί απολύσεων και μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις: «Αυτό που κάναμε είναι αντί να αυξήσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να κάνουμε πολλά μικρά μέτρα, που σωρευτικά κοστίζουν. Δεν λέμε ότι όλα είναι δίκαια», είπε και επέκρινε την στάση της Ν.Δ.: «Τουλάχιστον δύο στελέχη της Ν.Δ. είπαν ότι το ΔΝΤ ευνοεί την κυβέρνηση. Τι ήθελαν να πουν οι ποιητές της Ν.Δ.; Ότι έπρεπε να μειώσουμε τις συντάξεις; Ότι έπρεπε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στη ΔΕΗ;».
Πηγή: reporter.gr