Ειδικότερα, η εκταμίευση που συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτηςαξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με ένα draft που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό το ποσό θα κάλυπτε τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Από αυτό το ποσό, τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, τα 7,2 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν απευθείας στον ξεχωριστό λογαριασμό για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους.
Το ποσό των 3,8 δισ. ευρώ μπορεί να διανεμηθεί σε δόσεις, με βάση την ικανότητα της Ελλάδας, και θα ελέγχεται καταλλήλως από τους θεσμούς, για την αποτελεσματική μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά από την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά στο 1,5% μέχρι το 2040.
Ως αποτέλεσμα των χαμηλών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θα υπάρξει ένα εναπομείναν χρηματοδοτικό "μαξιλάρι" 23 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, από το συνολικό ποσό των 86 δισ. ευρώ.
Ο κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός των μέτρων διαχείρισης του χρέους (μεταξύ των οποίων και το "κλείδωμα" των επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα), η παράταση της περιόδου ωρίμανσης και οι περίοδοι χάριτος για κεφάλαιο και τόκους, μαζί με την χρήση των αντίστοιχων κερδών από ANFA και SMP, θα επιτρέψουν στο ελληνικό χρέος να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο επίπεδο τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης σύμφωνα με το βασικό σενάριο, χωρίς την ανάγκη για ονομαστικό κούρεμα του χρέους.
Πηγή: reporter.gr