Ο συντονιστής της επιτροπής της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνει ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι σαρωτική, θα δρομολογεί και θα εξασφαλίζει την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού συστήματος. Κάνει λόγο μάλιστα για μετάβαση στην Δ' Ελληνική Δημοκρατία. Ο κ. Κατρούγκαλος, επίσης, τάσσεται ευθέως υπέρ της καθιέρωσης της απλής και ανόθευτης αναλογικής, υπογραμμίζοντας πως "εάν θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να έχει άμεση πολιτική νομιμοποίηση".
Στο θέμα των συντάξεων και του εφάπαξ, για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν περικοπές αλλά αυτές αφορούν τελικά πάνω από 500.000 δικαιούχους, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε πως "λιγότεροι από το 10% των συνταξιούχων θα δουν μείωση στην επικουρική τους σύνταξη. Αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε στη φάση αυτή, με ένα ασφαλιστικό σύστημα ουσιαστικά χρεοκοπημένο, με ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ. Συνδέσαμε όμως όλες τις συντάξεις με ρήτρα ανάπτυξης και φροντίσαμε οι ευάλωτοι να προστατευτούν με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης".
Ο κ. Κατρούγκαλος, στην ίδια συνέντευξη, επιμένει πως "ποτέ οι δανειστές δεν ζήτησαν περικοπή ή κατάτμηση του 13ου και 14ου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει στο μνημόνιο, ούτε έχει τεθεί στο πλαίσιο της επιτροπής ειδικών που θα προτείνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του όσον αφορά τα εργασιακά, ο υπουργός επισημαίνει πως "η συνολική απορρύθμιση κάθε προστατευτικής εργασιακής νομοθεσίας από τα δύο πρώτα μνημόνια αποτελούσε εισιτήριο εξόδου της χώρας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Θα την επιστρέψουμε εκεί".
Όσον αφορά το κίνημα «Παραιτηθείτε», ο υπουργός, «βλέπει» τη ΝΔ ως υποκινητή της κινητοποίησης που θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος. "Μόνο να ωφεληθεί έχει η κυβέρνηση από παρόμοιες κατσαρολιάδες", αναφέρει επί λέξει.
Πηγή: reporter.gr