Και τώρα μένει να φανεί αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στο Δ.Σ. της ΕΚΤ να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα από τους συνήθεις κανόνες της. Με τον τρόπο αυτόν θα τα δέχεται ως εγγυήσεις, διασφαλίζοντας για τον εγχώριο κλάδο φθηνότερη χρηματοδότηση.
Οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται για τη ρευστότητα των τραπεζών αφορούν σε κάποιες βασικές παραμέτρους.
Από την μία πλευρά σχετίζονται με την αναμενόμενη απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις (επαναφορά του waiver), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ετήσια οφέλη τουλάχιστον 120-150 εκατ. ευρώ.
Σε επόμενο στάδιο, οι προσδοκίες σχετίζονται με τη δυνατότητα συμμετοχής και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και τη βάσιμη προοπτική ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και των ομολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά θα αποκλιμακωθούν µε γοργό ρυθμό.
Τα παραπάνω αναμένεται να ενθαρρύνουν την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και τελικά άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό µε την αποτελεσματικότερη διαχείριση των µη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συμβάλει στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού και θα αυξήσει σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, µε ευνοϊκές επιδράσεις στη χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόμενη πιο φθηνή αναχρηματοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασμό µε τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις παρεμβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 µε 500 εκατ. ευρώ αθροιστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη Νομισματική Πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
Πέρα από αυτό όμως, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρεται και σε μια σειρά από έμμεσα οφέλη, όπως π.χ. την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Δημοσίου και τραπεζών, λόγω της υποχώρησης του κινδύνου χώρας.
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι είναι βάσιμη η προοπτική οι αποδόσεις κρατικών και λοιπών εταιρικών ομολογιακών τίτλων να αποκλιμακωθούν με «ταχείς ρυθμούς» το επόμενο διάστημα.
«Αυτό αναμένεται να ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και τελικά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών» υπογραμμίζει ο ίδιος. Μετά την πολύ μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και την αλλαγή της σύνθεσής τους (αύξηση του ποσοστού χρημάτων σε προϊόντα πρώτης ζήτησης οι αποδόσεις των οποίων είναι οι μισές από αυτές των προθεσμιακών), οι καταθέτες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Και αυτό διότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επιστρέφει, το όφελος από την αντίστοιχη μείωση του δανεισμού από τον ELA φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, μέσω των καταθέσεων θα καταστεί πιο εύκολη η αποπληρωμή των ομολόγων της κατηγορίας Pillar II, που είχαν δοθεί για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών το 2008. Eurobank, Alpha Bank και Εθνική χρησιμοποιούν ακόμη ως εγγυήσεις για τον ELA μέρος των τίτλων αυτών. Σε σχέση με το τέλος του 2015 είναι εφικτό να μην ανανεωθούν ή να αντικασταθούν τίτλοι 15 δισ. ευρώ με άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας κέρδος 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Και ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στο Χ.Α. ο τραπεζικός κλάδος έχει έσχατος τα μεγαλύτερα κέρδη μιας και αφενός είχε πιεστεί περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους αφετέρου η αγορά περίμενε αυτή την εβδομάδα να προκύψουν θετικά νέα για τον κλάδο από πλευράς ΕΚΤ, πέραν των προσδοκιών για... αίσιο αποτέλεσμα στο Αγγλικό δημοψήφισμα.
Πηγή: reporter.gr