Ειδικότερα, η έκθεση της αγοράς στον μεγαλύτερο λιανέμπορο της χώρας φαίνεται από τις οφειλές που αυτός έχει σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές, οι οποίες φθάνουν τα 722,783 εκατ. ευρώ και οι οποίες μαζί με τα χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τραπεζικές πηγές, οι οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ αν προστεθούν οι οφειλές της Μαρινόπουλος ΑΕ και των τριών συγγενών επιχειρήσεων που κατέθεσαν χθες με τη σειρά τους αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Στον επιχειρηματικό κόσμο επικρατεί, λοιπόν, ο φόβος του ντόμινο για εκατοντάδες μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες εταιρείες, πολλές από τις οποίες λειτουργούσαν ακόμη και ως αποκλειστικοί προμηθευτές της αλυσίδας Μαρινόπουλος.
Να σημειωθεί ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ υποχρεώσεων είναι «ακάλυπτες». Εκτιμάται ότι ακόμα κι αν ο όμιλος τεθεί σε σχέδιο εξυγίανσης, δεν θα αργήσουν τα πρώτα «λουκέτα», καθώς η διάσωση θα γίνει εις βάτος των προμηθευτών, οι οποίοι θα δουν μεγάλο «κούρεμα» των απαιτήσεών τους προς την εταιρεία.
Η κατάσταση διαμορφώνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω του μεγέθους της έκθεσης της αγοράς στον όμιλο, ενώ δεν αναμένεται να βρεθεί λύση σύντομα λύση. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης εξακολουθεί να διερευνά τις δυνατότητες εμπλοκής της στη διάσωση του ομίλου.
Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους βασικούς μετόχους της Μαρινόπουλος να σηκώσουν αυτοί το κόστος της διάσωσης, δεδομένου ότι αυτοί οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο την εταιρεία.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα, καθώς στις 11 το πρωί στο Πρωτοδικείο θα συζητηθεί η προσωρινή διαταγή που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα.
Μεγάλος αριθμός προμηθευτών είναι κατά της διάσωσης του ομίλου και θα ζητήσουν την απόρριψη των αιτημάτων και την κήρυξη της Μαρινόπουλος σε πτώχευση. Οι μικρότεροι προμηθευτές διαφωνούν με τους μεγαλύτερους και κυρίως με τους μετόχους και τη διοίκηση της Μαρινόπουλος, εκτιμώντας ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν από την εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας απ' ό,τι αν σε ένα μελλοντικό σχέδιο εξυγίανσης αποφασιστεί «κούρεμα» των οφειλών τους σε ποσοστό 40 - 60% και αποπληρωμή σε βάθος 15 - 20 ετών.
Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η πτωχευτική περιουσία της είναι μόλις 279 εκατ. ευρώ και αρκεί μόνο για να πληρωθεί μόνο το 21% των χρεών και κυρίως αυτά προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και μέρος των ενέγγυων πιστωτών της.
Πηγή: reporter.gr