ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσίπρας-Κίνα:Υψηλές προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων-Σήμερα συναντάται με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Tweet
Share
Tweet
Share

Tην πρόθεση να προχωρήσει σε στρατηγική σχέση με την Κίνα, έχει η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που το ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας.

Σήμερα, αναμένεται η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στην οποία υπογραφεί κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσουν την αναβάθμιση και επέκταση της σχέσης αυτής.

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού αρχίζει το απόγευμα (ώρα Κίνας) με την συνάντησή του τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζάνγκ Ντετζιάνγκ. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής και στην συνέχεια η κατ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ και αμέσως μετά διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από πολυμελή ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και περίπου 40 επιχειρηματίες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Το επίκεντρο της «πολυεπίπεδης» σχέσης είναι η συμφωνία με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά το οποίο όπως ανέφερε ήδη ο πρωθυοπυργός σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της Κίνας αναβαθμίζεται σε έναν παγκόσμιο, σε έναν διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο. «Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη, να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στο σημαντικό διαγωνισμό στο Θριάσιο Πεδίο που είναι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center, με την πιθανότητα να υπάρξουν υποδομές συναρμολόγησης προϊόντων που θα έρχονται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Θα συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ηδη για το Θριάσιο Πεδίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο κινέζικοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, η Huawei, το τεχνολογικό πάρκο της οποίας επισκέφθηκε ήδη ο πρωθυπουργός και η ΖΤΕ, με τους υπεύθυνους της οποίας θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στη Σαγκάη. Παράλληλα είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Κινέζων για το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μεταφέρει τα προϊόντα τους στην Κεντρική Ευρώπη, για το οποίο όμως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης γαλλικά και ρωσικά συμφέροντα. Όπως ανέφερε και ο πρέσβης της Κίνας Ζου Σιαολί «Η συμφωνία με την Cosco είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του».

Το γενικότερο πλαίσιο της ένταξης της Ελλάδας στο στρατηγικό πλάνο της Κίνας, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους επιχειρηματίες που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση η οποία συμπίπτει με την στρατηγική της Κίνας "Μία Ζώνη - Ενας δρόμος" που αποτελεί τη συνέχεια του περίφημου δρόμου του μεταξιού». Εξάλλου σε δηλώσεις του στο κινέζικο κρατικό κανάλι επισήμανε ότι: «Η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το "one road", δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός. Αλλά και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική και την οδική διασύνδεση, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη. Συνεπώς, η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο, έναν πυλώνα που θα γεφυρώνει τον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με την Κίνα, μια παγκόσμια υπερδύναμη. Αυτό περνάει βεβαίως μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί».

Μίλησε ακόμη για τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα και εκδήλωσε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων σε ελληνικά ναυπηγεία για την επισκευή κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα συμμετοχής κινεζικών εταιριών σε διαδικασίες παραχώρησης λιμένων με αμοιβαίο όφελος και κοινό στόχο να ενισχύσουμε το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινές δραστηριότητες».

Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε μία ελκυστική εικόνα της Ελλάδας λέγοντας ότι επιθυμεί την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υποστήριξε ότι πέρασε μία μεγάλη οικονομική κρίση, ωστόσο τα δύσκολα είναι πίσω, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης, ιδιαίτερα για το 2017 και έχει πλέον τελειώσει η συζήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman