Άλλωστε οι στόχοι για έσοδα από φόρους βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην είσπραξη ΦΠΑ τους καλοκαιρινούς μήνες στις περιοχές που ο τουρισμός δίνει πνοή στην οικονομία. Μάλιστα οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στη διαμονή βάζουν αφενός ψηλότερα τον πήχη εσόδων κι αφετέρου δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες ελέγχων λόγω μεγαλύτερου κινήτρου φοροδιαφυγής.
Μάλιστα όπως προκύπτει από το Τεχνικό κείμενο του Μνημονίου τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν πολύ συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους ώστε να μην χρειαστεί σε βάθος χρόνου να ενεργοποιηθεί "ο κόφτης",
Έτσι προβλέπεται αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο. Επίσης αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).
Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που θα πρέπει να μη μείνει κενό γράμμα ειδικά στις τουριστικές περιοχές έρχεται να προστεθεί και η ανάγκη είσπραξης παλιών οφειλών που βάζει άλλο ένα "βραχνά" σε όσους αντιμετωπίζουν θέμα ρευστότητας.
Αναλυτικά από το λεγόμενο τεχνικό μνημόνιο προβλέπεται:
- Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δις ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές
- Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών
- Είσπραξη 450 εκατ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφείλετες
- Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου
- Είσπραξη το ΚΕΑΟ 563 εκατ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ ως το Δεκέμβριο
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr