Η συνεδρίαση των χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς έρχεται σε μία συγκυρία όπου οι σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχουν οξυνθεί, με βασικό θέμα της Συνόδου να είναι τα ανατολικά σύνορα προς τον Καύκασο και το ουκρανικό.
Δυσκολεύει η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό και το μέτωπο του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση δείχνει να απομακρύνεται από το στόχο των 200 εδρών, παρά τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Με την ανακοίνωση της καταψήφισης τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων από το ΠΑΣΟΚ, οι ελπίδες για συγκέντρωση των 2/3 της Βουλής περιορίζονται στον Περισσό, όπου και επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον του το κυβερνητικό επιτελείο.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Μαξίμου στο εγχείρημα του εκλογικού, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση προωθεί τον νέο εκλογικό νόμο, με κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, διότι αυτή είναι η πάγια θέση της Αριστεράς. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρά, παρότι είχε ζητήσει πιεστικά την απλή αναλογική, το καθιστά αναξιόπιστο».
Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα
Σχετικά με το μέτωπο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην πραγματική οικονομία, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κορυφαία κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι οι νέες διαπραγματεύσεις γίνονται σε μία χρονική «στιγμή» που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα άλλων χωρών - από το κορυφαίο Brexit μέχρι τον κλυδωνισμό του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, την παρατεταμένη κυβερνητική αβεβαιότητα στην Ισπανία, ή τις ποινές που θα επιβληθούν άμεσα στις χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία-Πορτογαλία) για τον εκτροχιασμό των οικονομικών στόχων τους.
Τέλος, μετά τον εκλογικό νόμο και το νομοσχέδιο Βερναρδάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο, σειρά παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων, το οποίο ήδη τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Στόχος της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η τόνωση των κρατικών ταμείων, καθώς αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες επιβεβαιώνουν τη βούληση πολλών κατόχων λογαριασμών σε τράπεζες με αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά να τα εμφανίσουν προκειμένου να μην βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό φορολόγησης το οποίο προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών να θέσει ξεκινά από 30% και θα κυμαίνεται ανάλογα με το συνολικό ποσό των καταθέσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Πηγή: reporter.gr