Είναι προφανές ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αναζητεί διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών εν όψει ενός δύσκολου φθινοπώρου.
Μέσα από την αλλαγή του Συντάγματος, ο ίδιος επιδιώκει να βάλει ένα συμβολικό τέλος στο "καθεστώς" της Μεταπολίτευσης αλλά και να «στριμώξει» εκ νέου με αιχμή συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις τα άλλα κόμματα και ειδικά τη ΝΔ, (που ειδικά στο θέμα εκλογής του ΠτΔ εμφανίζεται διχασμένη) ώστε να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την απλή αναλογική, τονίζοντας ότι το εκλογικό σύστημαείναι ένας από τους αρμούς του συστήματος διακυβέρνησης, όπως και τοΣύνταγμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για μια νέα αναθεώρηση, ουσιαστική, για μια αναθεώρηση που θα συμβαδίσει με την απόφασή μας να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας", κάνοντας λόγο για μια αναθεώρηση η οποία:
- θα κατοχυρώνει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών
- θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά,
- θα εισάγει θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής,
- θα ενδυναμώνει το Κοινοβούλιο,
- θα αποκαθιστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική, που έχουν διαρραγεί
- θα κατοχυρώνει και την ισοτιμία της ψήφου, ως αρχή, ώστε να εμποδίζει τον όποιο νομοθέτη, στο το μέλλον, να φτιάχνει τερατουργήματα ως εκλογικούς νόμους.
"Όχι να καθορίζει ποιον εκλογικό νόμο, αλλά ως αρχή την ισοτιμία της ψήφου. Και βεβαίως, αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, δεν απαιτεί 200 Βουλευτές, αλλά 180 και 150 ή 150 και 180" όπως ανέφερε με νόημα σχετικά με τις διαδικασίες αναθεώρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης επί της Αναθεώρησης στον προαύλιο χώρο της Βουλής την Δευτέρα στις 8 το βράδυ, μία μέρα μετά την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η πρόταση που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δίνει έμφαση στην αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, στη κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων τοπικών και εθνικών, στο ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, στην ανακλητότητα των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες κ.α., ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πει ο κ.Τσίπρας για το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, καθώς είναι ένα θέμα που διχάζει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ με τους "53+" να κάνουν λόγο για "λαϊκίστική" πρόταση.
Γ.Α.
Πηγή: reporter.gr