Κοινή θέση όλων πάντως ήταν η ανάγκη να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που οδήγησαν σε δυσφήμιση περιοχών κατά το παρελθόν.
Σημειώνεται ότι μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα οι δήμαρχοι Πλατανιά, Αποκορώνου, Σφακίων, Κανδάνου, Σελίνου αλλά και δυο από τους τέσσερις βουλευτές του νομού, η Βάλια Βαγιωνάκη και ο Αντώνης Μπαλωμενάκης συναντήθηκαν ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ανεύρεσης ειδικών χώρων φιλοξενίας, ενώ σε δεύτερη σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου Χανίων ζητήθηκε από τους παραγωγικούς φορείς να τοποθετηθούν.
«Η άποψη των περισσότερων δημάρχων ήταν τελείως αντίθετη. Κάποιοι ακόμη το συζητούν το θέμα. Είμαστε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι σε όλο αυτό αλλά δε θέλει σχεδόν κανένας αυτό που μέχρι τώρα σχεδιάζεται» σημείωσε ι Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. «Αυτό που αναδεικνύεται από το όλο ζήτημα, είναι το πως θα διαχειριστούμε το όλο θέμα, γιατί δεν είναι μεγάλος αριθμός οι 2.000 μετανάστες αναλογικά με τους 700.000 περίπου κατοίκους της Κρήτης. Έχουμε την εμπειρία και από το παρελθόν. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπερβολικό θόρυβο. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από φωνές φανατισμού». Επίσης, ο δήμαρχος δήλωσε ότι : «Δεν θέλουμε υπερβολικά μεγάλες δομές. Θέλουμε ίση κατανομή σε όλους τους δήμους, με το κόστος να βαρύνει μόνο την κεντρική κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι το κράτος πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιους χώρους έχει κατά νου: Επειδή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης έχει πάρει συγκεκριμένη θέση στο Οροπέδιο Λασιθίου, θεωρώ ότι πρέπει καταρχήν το σύνολο της ολομέλειας των Δημάρχων του νησιού να τοποθετηθούν σε μια διευρυμένη συνεδρίαση η οποία πρέπει να γίνει άμεσα και δεύτερον, σε αυτή τη σύσκεψη πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία από τον Υπουργό για ποιος είναι ο σχεδιασμός και στην υπόλοιπη χώρα. Το ίδιο το κράτος πρέπει να μας πει για τους χώρους που έχει στη διάθεσή του και εμείς στη συνέχεια θα το διαχειριστούμε.»
Από κοινού, πάντως, οι παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης τονίζοντας πως η φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία και τον τουρισμό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων είπε: «Καλό είναι αυτό το θέμα να σταματήσει εδώ. Η φιλοξενία των Κρητικών είναι γνωστή, αλλά δε χρειάζεται να αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Η Κρήτη δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης είπε: «Θα τους προσφέρουμε κάθε είδος βοήθειας, ρούχα, τρόφιμα κλπ αρκεί να μην έρθουν εδώ. Δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία της κυβέρνησης. Έχει ξεφύγει το θέμα. Ποιοι είναι, που θα πάνε και πόσο θα μείνουν; Χρειάζεται χρόνια για να απορροφηθούν. Επειδή είμαστε σε καλή κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, πρέπει αυτό να το διατηρήσουμε».
Ο Γιάννης Παυλάκης, πρόεδρος ΟΕΒΕΝΧ τόνισε ότι: «Θα επηρεαστεί άμεσα ο τουρισμός. Ήδη έχει γίνει σάλος. Έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα, φανταστείτε να υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Να στείλουμε οποιαδήποτε βοήθεια, φτάνει να μη χαλάσουμε την εικόνα του νησιού».
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Αντώνης Γελασάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης της φιλοξενίας θα τηρηθούν.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr