Χρησιμοποιώντας την αραβική λέξη «μαστάμπα» – σημαίνει «πάγκος» και με αυτή αποκαλούν τους αρχαίους Αιγυπτιακούς τάφους και τα καθίσματα έξω από τα σπίτια στην αρχαία Μεσοποταμία –, ο Christo φιλοτέχνησε αυτό το προσωρινό γλυπτό, υλοποιώντας όνειρο που μοιραζόταν με την εκλιπούσα σύζυγό του, τη Jeanne-Claude. Να κατασκευάσουν επιπλέουσα εκδοχή μιας αρχιτεκτονικής φόρμας που γοήτευε και τους δυο τους για μισό αιώνα.
«Ο μασταμπάς του Λονδίνου» αποτελείται από 7.506 βαμμένα βαρέλια και αν και στην παραγωγή συμμετείχε η αίθουσα τέχνης Serpentine Galleries – φιλοξενεί αυτή την περίοδο έκθεση έργων του Christo και της Jeanne-Claude – η χρηματοδότηση της κατασκευής έγινε από πώληση έργων του (όπως συνέβαινε και στο παρελθόν).
«Μεγάλωσα σε καιρούς τρομερούς, στη σταλινική Βουλγαρία. Δραπέτευσα από εκεί σε ηλικία 21 χρονών για να είμαι καλλιτέχνης, ελεύθερος, χωρίς περιορισμούς» δήλωσε ο Christo στο Dezeen, στις 18 Ιουνίου, ημέρα των εγκαινίων. «Δεν θα παραδώσω ούτε ένα χιλιοστό της ελευθερίας μου και να βλάψω (έτσι) την τέχνη μου» πρόσθεσε.
Ο Christo έχασε τη Jeanne-Claude το 2009. «Ο μασταμπάς του Λονδίνου» είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας γλυπτό τους που υλοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία. Οι δυνατότητες που ανοίγει η αρχιτεκτονική φόρμα του μασταμπά είχε εξάψει το ενδιαφέρον του ζεύγους. Επιθυμούσαν να ανεγείρουν πύργους από βαμμένα βαρέλια σε πολλές πόλεις και τοποθεσίες του κόσμου. Και ο Christo το έχει βάλει πείσμα να υλοποιήσει το πιο φιλόδοξο σχέδιό τους: έναν ύψους 170 μέτρων μασταμπά από βαρέλια στην έρημο του Άμπου Ντάμπι.
«Ο μασταμπάς του Λονδίνου» θα πλέει στη λίμνη Serpentine έως τις 23 Σεπτεμβρίου.