Είχα αποθηκεύσει ακόμα και τραγούδια που ήξερα πως ποτέ δεν θα ακούσω. Αν με ρωτήσετε τώρα, χρόνια αργότερα, θα σας εκμυστηρευτώ πως απλά ήθελα να ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που θα ξεχώριζε, που θα ήταν στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών εξελίξεων.
Πολλοί φίλοι μου, ιδίως αυτοί που ασχολούνται εκτενώς με τη μουσική, τάσσονται με κάθε δυνατό τρόπο ενάντια στην πειρατεία της. Κάποιοι θεωρούν πως η αξία του να αγοράζεις ένα βινύλιο είναι ανεκτίμητη. Κατά τη γνώμη μου, εξίσου σημαντικό είναι να μπορείς να επιλέγεις μέσα από χιλιάδες μουσικά αρχεία, που απλά υπάρχουν στο διαδίκτυο και να τα κατεβάζεις εντελώς δωρεάν. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε αυτή την περίπτωση είναι πως σίγουρα θα μπερδευτείς μες στο χάος του κυβερνοχώρου.
Όλοι έχουμε ακούσει τις λέξεις MP3, Napster, Apple και Pirate Bay αλλά κανείς δεν γνωρίζει τη βαθύτερη ιστορία τους
Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την «πειρατεία»; Αυτό ήταν το ερώτημα που προέκυψε μέσα μου όσο καιρό έψαχνα. Δεν βρήκα την απάντηση πουθενά. Και απ’ ότι κατάλαβα και κανένας άλλος. Όλοι έχουμε ακούσει τις λέξεις MP3, Napster, Apple και Pirate Bay αλλά κανείς δεν γνωρίζει τη βαθύτερη ιστορία τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας μου, ήρθα αντιμέτωπος με νέες ανακαλύψεις, ενώ αρχικά διαπίστωσα πως δεν βρίσκεται κανείς συγκεκριμένος πίσω από το φαινόμενο της πειρατείας. Τα τραγούδια που κατέβαζα είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από διάφορους uploaders από όλο τον κόσμο που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ταξινομηθούν. Στη συνέχεια, συνειδητοποίησα πως αυτή η υπόθεση ήταν λανθασμένη, καθώς πίσω από τις περισσότερες αναρτήσεις βρίσκονταν συγκεκριμένα γκρουπ ή και άνθρωποι.
Η πειρατεία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και πίσω της μπορεί να κρύβεται ο καθένας. Μηχανικοί, στελέχη, υπάλληλοι, ερευνητές. Η μελέτη μου με οδήγησε στη Νέα Υόρκη, ενώ εντυπωσιάστηκα από την ιστορία ενός διάσημου παραγωγού που πάλεψε ενάντια στο φαινόμενο με νύχια και με δόντια. Έχοντας συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες, από τη Stevie Nicks μέχρι την Taylor Swift, υπέστη τεράστιο πλήγμα και έχασε πολλά λεφτά από τους «ψεύτικους» δίσκους.
Η ηλεκτρονική πειρατεία συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, αποτελώντας πια ένα από τα καυτά θέματα της ψηφιακής μας ζωής
Διάβασα για τη δράση της Scotland Yard και του FBI, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν όρια στον κυβερνοχώρο εδώ και χρόνια. Η αλήθεια ωστόσο δεν κρύβεται στα προφανή. Σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα πως σε ένα απομονωμένο χωριό στη Βόρεια Καρολίνα ζει ένα πρόσωπο κλειδί στην ιστορία της πειρατείας. Με περισσότερα από 8 χρόνια παράνομης δράσης, θεωρείται ο πιο επικίνδυνος ψηφιακός «πειρατής» όλων των εποχών.
Η ηλεκτρονική πειρατεία συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, αποτελώντας πια ένα από τα καυτά θέματα της ψηφιακής μας ζωής. Την ώρα που για κάποιους παραμένει κραυγαλέα κλοπή, για άλλους είναι απλώς ένας γρήγορος και ανέξοδος τρόπος να απολαμβάνουν πρώτοι και με διαφορά αγαπημένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσική.
Ο παγκόσμιος ιστός βρίθει από τρομακτικές ιστορίες για το πώς η ψηφιακή πειρατεία μάστισε τις ζωές ανθρώπων όταν οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν στο κατώφλι της οικίας τους. Παρά ταύτα, οι κουρσάροι των ιντερνετικών πρωτοκόλλων συνεχίζουν το έργο τους πυροδοτώντας παγκόσμιες εξελίξεις, κάτι που αναγκάζει δημιουργούς και ομίλους να κάνουν αυτά…
Πηγή: theguardian.com