Το φαντασμαγορικό event πραγματοποιήθηκε στην παραλία του ξενοδοχείου «Καλυψώ», περίπου δύο χιλιόμετρα μετά το κεντρικό φανάρι της Σαρωνίδας, σε ένα σκηνικό με αύρα ’60s μέχρι και σήμερα, που σίγουρα έχει «παίξει» σε κάποια παλιά ελληνική ταινία. Οι τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Ακρωτήριο του Σουνίου κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, σε ένα υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο», ενώ οι χορευτές προέρχονται από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη χορογραφία υπογράφουν η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Sophie Bulbulyan, οι οποίες είχαν την αρχική ιδέα.
Όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση με καταδυτική στολή ακολουθώντας τους συντελεστές σε βάθος έξι μέτρων, κάποιοι από την επιφάνεια της θάλασσας με εξοπλισμό snorkeling –μάσκα, αναπνευστήρα– και, τέλος, το υπόλοιπο κοινό από την ακτή μέσω γιγαντοοθόνης. «Δεν είναι μια εύκολη παράσταση», λέει η Αποστολία Παπαδαμάκη, μιλώντας στην «Καθημερινή». «Απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και, φυσικά, ενέργεια. Όταν βρίσκεσαι εκεί κάτω, ακούς την κάθε σου ανάσα. Το να κινείσαι στον βυθό με όλον αυτό τον εξοπλισμό είναι πολύ κουραστικό. Στη διάρκεια της προετοιμασίας μας δύο χορευτές αποχώρησαν και τους αντικαταστήσαμε».
«Στο νερό οι χορευτές δεν μπορούν να μείνουν σταθεροί σε ένα σημείο, άρα δεν μπορεί να υπάρξει ακρίβεια στον χώρο και στον χρόνο», αναφέρει η Αποστολία Παπαδαμάκη. «Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό είναι και ένα προνόμιο της παράστασης. Τι εννοώ; Όταν χορεύεις σε μια σκηνή, το κοινό συναρπάζεται από την απόλυτη ακρίβεια. Κάτω από το νερό, πάλι, υπάρχουν στοιχεία που το συναρπάζουν όπως η αίσθηση των τριών διαστάσεων η οποία δημιουργεί μια μαγική εμπειρία».
Υπάρχουν βέβαια και αρκετά τεχνικά θέματα. «Πρέπει να αντιμετωπίσεις τον καιρό, την ορατότητα, το κρύο ή τη ζέστη, προβλήματα όπως πόνο στα αυτιά ή κρυώματα», εξηγεί η Sophie Bulbulyan. «Η διάρκεια της παράστασης κάτω από το νερό θα είναι τριάντα λεπτά, αλλά υπάρχει μια τελετή μέχρι να μπούμε στο νερό –μαζί με το κοινό που θα μας ακολουθήσει– και να πάρουμε τις θέσεις μας σ’ αυτό που εμείς αποκαλούμε “θέατρο”, και να βγούμε από το νερό πάλι όλοι μαζί, η οποία συνολικά διαρκεί μία ώρα. Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί και μεταφορές στη χορογραφία μας που έχουν να κάνουν με το υγρό στοιχείο, με τη γέννηση της ζωής, με το μοίρασμα και με το πώς συνδέονται όλα μεταξύ τους».
«Επίσης, με αυτή την παράσταση το κοινό κατανοεί ότι δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τη φύση», συμπληρώνει η Αποστολία Παπαδαμάκη. «Η φύση κάνει κουμάντο. Και αυτό είναι και ένα από τα μηνύματα της παράστασης. Σήμερα, ζούμε τεράστιες αλλαγές. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι μέλος μιας κοινότητας, μιας συλλογικότητας, ή αν θα απομείνει μόνος του. Πρέπει να ξεχάσουμε τον εγωισμό μας».
Έξι επαγγελματίες χορευτές από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο, τέσσερα παιδιά εξαιρετικά ταλαντούχα στον χορό που κάνουν και καταδύσεις, δύο επαγγελματίες δύτες με ταλέντο στον χορό και τρία παιδιά με κινητικά προβλήματα αποτελούν την ομάδα παράστασης.
Στον βυθό, κάμερες θα καταγράφουν κάθε κίνηση και, αλλάζοντας διαρκώς γωνίες λήψης και δίνοντας έμφαση σε κοντινά πλάνα, θα προσπαθούν να φέρουν το κοινό που θα παρακολουθεί από την ακτή όσο πιο «κοντά» γίνεται. Τέσσερα ηχεία σε βάθος έξι μέτρων θα μεταδίδουν την πρωτότυπη μουσική σύνθεση που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Τρύφωνας Κουτσουρέλης, ενώ διαφορετικό ηχοσύστημα στην ακτή θα μεταδίδει την ίδια μουσική κατά τη διάρκεια της προβολής.
Η παράσταση «Drops of Breath» αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση ενός ευρύτερου πρότζεκτ με τίτλο «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου», έργο πολλαπλών δράσεων το οποίο η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Sophie Bulbulyan κατέθεσαν και επιλέχθηκε από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020) της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι πρόγραμμα μεγάλου κόστους στο οποίο η Ε.Ε. συμμετέχει σε ποσοστό 60%, με το υπόλοιπο ποσό να προσπαθούν να το καλύψουν οι δύο χορογράφοι με χορηγίες.