Ο πρώην hedge fund manager αγόρασε τα δικαιώματα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών του AIDS, αυξάνοντας την τιμή από 13,50 δολάρια σε… 750! Ο επιχειρηματίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals προέβη στην αγορά για αυτό το φάρμακο - που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή παρασιτικών μολύνσεων - τον Αύγουστο για 55 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο αργότερα, η τιμή του φαρμάκου Daraprim (πυριμεθαμίνη), το οποίο κοστίζει περίπου 1 δολ. για να παραχθεί, αυξήθηκε στα 750 δολ. ανά δισκίο.
Το Daraprim είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της τοξοπλασμάτωσης, της δεύτερης πιο συνηθισμένης ασθένειας μέσω της τροφής και εύκολα μπορεί να προσβάλλει εύκολα ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς του AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους.
Mιλώντας στο Bloomberg, o Shkreli δήλωσε ότι αύξησε την τιμή του χαπιού, επειδή η εταιρεία του χρειαζόταν να βγάλει κέρδος από αυτό. Από τη στιγμή που εκδόθηκε η ανακοίνωση, τα social media έχουν πάρει φωτιά, ενώ όλοι επικρίνουν τη σκληρή απόφαση. «Δεν είμαστε μια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να δυσκολέψει τους ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε επιχείρηση», είπε ο Shkreli, σύμφωνα με το Raw Story. Ακόμη και η υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, σχολίασε το θέμα και επέκρινε την αύξηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «εξωφρενική».
Ποιος είναι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων;
Ο Shkreli συμβουλεύει τους επιχειρηματίες σχετικά με την αγορά μετοχών της εταιρείας που θα φέρουν κέρδος. Αφού είχε δημιουργήσει το δικό του hedge fund, στα είκοσι του χρόνια φημολογούνταν ότι μέσω ενός σάιτ αγόραζε μετοχές βιοτεχνολογικών εταιρειών σε εξευτελιστικές τιμές. Το 2012 οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί «Πολίτες με Υπευθυνότητα» και «Ηθική στην Ουάσινγκτον (CREW)», τον κατηγόρησαν δημοσίως ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το οικονομικό κέρδος. Για άλλη μια φορά, ο Shkreli διέφυγε χωρίς να αντιμετωπίσει κρατικές επιβαρύνσεις. «Χτύπησα αυτό το πεδίο σαν ανεμοστρόβιλος», δήλωσε ο ίδιος με υπερηφάνεια.
Έπειτα από τα σκάνδαλα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Shkreli δημιούργησε το Retrophin. Το όνομα του φαρμάκου αναφέρεται στην «ανασυνδυασμένη δυστροφίνη» την αρχική ιδέα του προϊόντος του Shkreli για μια μηχανική μορφή πρωτεΐνης που λείπει σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία. Αυτοεκπαιδευμένος στον τομέα της βιολογίας, εξηγεί ότι έγραψε μόνος του τη γενετική αλληλουχία για την ανασυνδυασμένη δυστροφίνη μετά την ανάγνωση άφθονης βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα.
Εν τω μεταξύ, το Retrophin έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για να τεθεί σε νέους και επικερδείς σκοπούς. Ο ίδιος περιγράφει την μετάβαση του από hedge funder σε ηγέτη της εταιρείας, ως συνάρτηση της ωρίμανσης και της υλοποίησης της αποστολή της ζωής του. «Θέλω να θεραπεύσω πολλές ασθένειες και να σώσω τις ζωές των παιδιών», έλεγε κάποτε ο Shkreli. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος χαρακτηρίστηκε ένας από τους πέντε χειρότερους CEO στον τομέα της βιοτεχνολογίας από το τηλεοπτικό δίκτυο «The Street».
Ο ίδιος το βράδυ της Τρίτης δεσμεύτηκε να "κατεβάσει" την τιμή του φαρμάκου, όπως ανακοίνωσε, μετά την παγκόσμια κατακραυγή.
Πηγή: dailymail