Η αγάπη της ίδιας για τους σκύλους είναι μια ιστορία που κρατά χρόνια. Όταν ακόμα ζούσε στη Γαλλία συνήθιζε να πηγαίνει το λευκό κανίς της στο κομμωτήριο, ενώ μετέπειτα ακολούθησε τις απαραίτητες σπουδές προκειμένου να μάθει να χτενίζει και εκείνη τα ζωάκια. Γνώστρια πια του αντικειμένου και ζώντας στη συμπρωτεύουσα, άφησε τη δημοσιογραφία, από την οποία έβγαζε τα προς τα ζην και άνοιξε το δικό της μαγαζί με την ονομασία αρχικά «Γαβ νιάου». Τα επόμενα χρόνια η Ελληνογαλλίδα Ελένη Λιάτση μετακόμισε στην Αθήνα όπου δημιούργησε το γνωστό σε όλους μας πια Pink Poodle στο Κολωνάκι. Στη Θεσσαλονίκη το ίδιο κατάστημα μπορεί κανείς να βρει στον Άγιο Ελευθέριο, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση σε άλλες πόλεις.
Τα σκυλάκια που φτάνουν συχνότερα στο μαγαζί, όπως μας εξηγεί, είναι τα γουέστι, τα μαλτέζ, τα κανίς και τα σιχ τσου, ενώ στα γουέστι εφαρμόζεται μια ειδική τεχνική κουρέματος η οποία λέγεται στριπάρισμα. Στα ελληνικά η λέξη παραπέμπει στο μάδημα, δηλαδή την αφαίρεση ενός τμήματος του τριχώματος του ζώου ώστε να γίνει το σχέδιο και να κουρευτεί σωστά. Όπως σημειώνει η κ. Λιάτση, το χτένισμα του κάθε σκύλου υπαγορεύεται από το πρότυπο της φυλής, το οποίο καθορίζει η Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον όμιλο της φυλής της χώρας από την οποία προέρχεται. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις παίρνονται έπειτα από μελέτες, διαπραγματεύσεις με γενετιστές, κτηνιάτρους και ανθρώπους που έχουν να κάνουν με το σκύλο εν γένει.
Η κρίση ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο, τονίζει η ιδιοκτήτρια του Pink Poodle, το οποίο δεν έχει μειώσει τις τιμές σαν αριθμό αλλά έχει αυξήσει καθοριστικά τις παροχές. Ένα πολύ βρώμικο σκυλάκι για παράδειγμα που θα χρεώνονταν παραπάνω παλαιότερα, τώρα δεν θα χρεωθεί. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που βγάζουν το ψωμί τους κουρεύοντας σκύλους, λίγοι ωστόσο κομμωτές. Στο Pink Poodle υπάρχουν υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν, όπως το καθάρισμα των αφτιών ή το βάψιμο των νυχιών, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 25-30 ευρώ. Φυσικά ρόλο παίζει το μέγεθος του ζώου που θα χτενίσουν οι ειδικοί.
Γιατί όμως ένα ζωάκι πρέπει να περιποιείται συστηματικά; Ένα καθαρό σκυλί είναι ένα υγιές σκυλί, απαραίτητη προϋπόθεση και για την επαφή με τον άνθρωπο, αναφέρει η κ. Λιάτση. Η επίσκεψη στο κομμωτήριο συμπεριλαμβάνει πάντα και το μπάνιο, το οποίο εξασφαλίζει την υγιεινή. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα γουέστι που στριπάρεται έχει λιγότερα δερματικά από ένα γουέστι που δεν στριπάρεται και περνιέται με μηχανή. Το ξεκόμπιασμα παράλληλα για κάποιες φυλές επιβάλλεται διότι κάτω από τους κόμπους το δέρμα δεν αερίζεται και το σκυλάκι μπορεί να επηρεαστεί από πολλά δερματικά μη ορατά στον ιδιοκτήτη.
«Δεν υπάρχουν extreme κουρέματα και χτενίσματα όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Υπάρχουν αντίθετα αυτά που έχουν καθοριστεί από την ιστορία και τη σχέση του σκύλου με τον άνθρωπο», σχολιάζει η ίδια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των κυνηγόσκυλων, των οποίων τα κουρέματα βοηθούν τη ράτσα στην αποστολή της, δηλαδή το κυνήγι. Τα κανίς λόγου χάρη έχουν από τα πιο εκκεντρικά χτενίσματα γιατί είναι κυνηγόσκυλα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν πολλή δύναμη στα πίσω τους πόδια. Με το σκεπτικό αυτό οι πρώτοι κυνηγοί κούρεψαν τις τρίχες από τα άκρα. Για να βοηθήσουν όμως το σκύλο να μην έχει προβλήματα αρθριτικών λόγω της υγρασίας, άφησαν τρίχα στις αρθρώσεις αλλά και στα ζωτικά όργανα. Τα φιογκάκια χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα ώστε οι κυνηγοί να γνωρίζουν ποιο είναι το δικό τους ζωάκι.
Η κρίση ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο, σχολιάζει η κ. Λιάτση
Το 2013 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός κομμωτικής σκύλων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κομμωτών Σκύλων, ενώ στη Θεσσαλονίκη τον διοργάνωσε η κ. Λιάτση. Ως συμμετέχουσα τα προηγούμενα χρόνια έχει να θυμάται τη χαρά του ανταγωνισμού αλλά και το όμορφο συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος όταν επιστρατεύει όλες του τις γνώσεις και αναμετράται με άλλους. «Είναι ένα τεστ για τον επαγγελματία, ωστόσο κανείς πρέπει να ξέρει και να χάνει», προσθέτει χαριτολογώντας. Ο επόμενος διαγωνισμός θα διοργανωθεί το Μάιο στη Θεσσαλονίκη από έναν ιδιώτη έμπορο.
Στόχος αυτή τη στιγμή του συλλόγου των κομμωτών, λέει κλείνοντας η κ. Λιάτση, είναι να πιστοποιούνται εγγράφως οι επαγγελματίες του κλάδου. «Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα κομμωτήριο σκύλων και να θεωρηθεί κομμωτής, ενώ δεν είναι έτσι. Κάποια δικαιώματα πρέπει να κατοχυρωθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ
Ραβινέ 2, Κολωνάκι 2107299929
Μπακάλμπαση 23, Θεσσαλονίκη 2310418930