Διαβάζοντας το, διακρίναμε την συμπονετική ματιά και την αγωνία του συγγραφέα για το μέλλον του ανθρώπου, καθώς και τις έκδηλες επιρροές, από την σκέψη του Αλμπέρ Καμύ και της ανατολικής. Ήρθαμε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη ηλιθιότητα, που ενώ συντροφεύει κάθε ανθρώπινη πράξη, δεν λαμβάνεται υπόψη όσο σοβαρά θα έπρεπε.
Κάνοντας τον πικρό απολογισμό των ανθρώπινων λαθών, προλήψεων, προκαταλήψεων και παθογενειών ίσως και να οδηγηθήκαμε στην απάντηση του αιώνιου ερωτήματος της μετάλλαξης του σύγχρονου ανθρώπου σε …”homo stupidus”.
Το βιβλίο είναι μια συλλογή εννέα δοκιμίων, έξυπνα ταξινομημένη σε τρία μέρη.
Το 1ο μέρος τιτλοφορείται : Το βασικό πρόβλημα και αναφέρεται στην ανθρώπινη ηλιθιότητα και το νέο-ηλίθιο άνθρωπο, δημιούργημα της δεκαετίας 1991-2001.
Το 2ο μέρος, τιτλοφορείται: Το Τάο του φόβου, και περιγράφει τα βασικά είδη φόβων και πως αυτός χρησιμοποιείται, σαν εργαλείο ελέγχου και υποταγής.
Το 3ο μέρος έχει τον τίτλο: Περιορισμένη θέα και αναφέρεται, σε ότι μολύνει την ανθρώπινη σκέψη, περιορίζοντας την ευρεία οπτική (στερεότυπα, προκαταλήψεις κλπ).
Πότε όμως άρχισαν όλα; Γιατί αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε από την λογική και τις αξίες της ανθρώπινης ζωής; Τι είναι αυτό που εξουδετερώνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για κάτι καλύτερο; Τι είναι αυτό που επηρεάζει τη δράση και τα αποτελέσματά της;
Ο φόβος, ο φόβος, ο φόβος!!!
Ο φόβος, που αποτελεί το βασικό συναίσθημα, το εργαλείο χειραγώγησης, καθοδήγησης και ελέγχου των ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτό λοιπόν το συναίσθημα συνδυαζόμενο με την άγνοια φαίνεται να διαιωνίζει την ανθρώπινη ηλιθιότητα και να μας φέρνει αντιμέτωπους με το ακραίο φαινόμενο του προβληματικού συμπεριφορισμού.
Ο φόβος, η ανθρώπινη επιθετικότητα, η διαιώνιση των στερεοτύπων, ο έλεγχος του ανθρώπου και η μη καθαρή οπτική είναι από τα θέματα που καλύπτει το σύγγραμμα.
Διακρίναμε ότι το δοκίμιο έχει κάποιο ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον συγγραφέα του, σύμβουλο ψυχικής υγείας και καθηγητή πολεμικών τεχνών, Γιάννη Λαιμοδέτη.
Ζ.Τ : Γιάννη, διακρίνουμε έντονο τον προβληματισμό σου για τις ανθρώπινες αντιδράσεις και την αιτία τους. Πώς θα χαρακτήριζες την κατάσταση που ζούμε τώρα στην Ελλάδα;
Γ.Λ : Η αλήθεια είναι ότι περνάμε μια κατάσταση που θα την χαρακτήριζα ιδιαίτερα δύσκολη. Αλλά αυτό ίσως είναι και για καλό μας. Ο ελληνικός λαός κατά πλειοψηφία είναι ανώριμος. Ο χρόνος και η βούληση του να ωριμάσει, θα τον οδηγήσουν στη βελτίωση. Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα και με δάνεια την κάναμε να φαίνεται πλούσια. Κάναμε το Κολωνάκι, Manhattan. Δεν μας φταίει κανείς. Πρέπει όμως να συμμαζέψουμε το μαγαζί μας.
Θυμάμαι τα πακέτα Delor από το 1988. Τα χρήματα αυτά τα έστελνε η κοινότητα για να βοηθήσει στην κοινωνική και οικονομική συνοχή και την επίτευξη της ισορροπίας των κρατών μελών. Ειδικά το πρώτο πακέτο που αφορούσε και τη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής, δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Ζ.Τ : Κάνεις αναφορά στη θρησκεία με τέτοιο τρόπο, που αυτό ίσως σοκάρει κάποιους. Τι έχεις να πεις γι αυτό;
Γ.Λ : Δεν αναφέρομαι στον Θεό, αλλά στον τρόπο που οι άνθρωποι τον εκφράζουν. Στη Δύση, στο όνομα στου Θεού έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πόλεμοι. Κάποιες θρησκείες είχαν σκοπό τους τον μαζικό έλεγχο και την χαλιναγώγηση των μαζών. Στο βιβλίο κάνω αναφορά στην Ιερά Εξέταση.
Ζ.Τ : Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να πάρουν οι αναγνώστες σου διαβάζοντας το βιβλίο σου;
Γ.Λ : Θα ήθελα να έχουν στο νου τους, ότι ο άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει μόνος! Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανόμοιους ανθρώπους, με τους οποίους μπορεί να συνυπάρξει όσο διαρκεί η ζωή του. Ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να καθορίσει τα γεγονότα, αλλά μπορεί να επιλέξει την στάση απέναντι σ' αυτά. Μπορεί να επιλέξει να μην μεταβιβάζει την ευθύνη για τα δεινά του σε άλλους και να μην βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους. Ο φόβος, η επιθετικότητα που δεν εκτονώνεται δημιουργικά, τα στερεότυπα, η κλειστή θέαση της πραγματικότητας αποτελούν συστατικά ανθρώπινης βλακείας.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο, είναι απλά θέμα επιλογής!
Who is who
Ο συγγραφέας, Γιάννης Λαιμοδέτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα και ζει στην Αθήνα, τα τελευταία 30 χρόνια.
Ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε φανζινς, το 1988 και έκτοτε έχει γράψει, πληθώρα άρθρων σε ελληνικά και ξένα έντυπα.
Έχει βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, στις κατηγορίες: δοκίμιο και διήγημα. Καταλαμβάνει την 3η θέση στον ετήσιο διαγωνισμό, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών ( Π.Ε.Λ), συνεχώς τα έτη 2104, 2015, 2016 στην κατηγορία του δοκιμίου.
Έχει ενταχτεί στην εγκυκλοπαίδεια Who is Who το 2010, καθώς και στο London martial arts hall of fame πέντε φορές.
Δραστηριοποιείται σαν σύμβουλος ψυχικής υγείας και εισηγητής σεμιναρίων αυτοάμυνας και αυτογνωσίας.
Το παρών είναι το τρίτο του βιβλίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις captainbook.gr