Το κατάστημα υπάρχει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ στα φινετσάτα του τραπεζάκια θα βρεις καθισμένους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τα μεσημέρια –που οι φοιτητές τελειώνουν από τις σχολές- θα συναντήσεις περισσότερο νέους ενώ τις πρωινές ώρες μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι οι πιο συχνοί πελάτες. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Τάσος, μιλώντας στο penna.gr, η ιδέα που αρχικά είχε στο μυαλό του ήταν η δημιουργία ενός ζαχαροπλαστείου στο οποίο η μυρωδιά των γλυκών θα ομορφαίνει την ατμόσφαιρα, ενώ η προετοιμασία τους θα γίνεται μπροστά στον πελάτη και όχι σε κάποια κουζίνα μακριά από την κοινή θέα. «Είναι κάτι διαφορετικό που έως τώρα δεν έχουμε ξαναδεί», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το όνομα του καταστήματος, δεν υπάρχει κάποια περίεργη εξήγηση πίσω απ’ αυτό. Όπως διαπιστώσαμε πρόκειται για έμπνευση της παρέας προσαρμοσμένη φυσικά τόσο στα γαλλικά ακούσματα όσο και στα ελληνικά για να το θυμάται εύκολα ο καθένας. Στο Πορτατίφ θα συναντήσεις μινιατούρες, βιβλία, πορσελάνινα σερβίτσια, κατάλογους σε σχήμα πορτατίφ, ενώ θα κάτσεις σε λευκές καρέκλες σαν αντίκες. Τα αντικείμενα που στολίζουν τους τοίχους είναι του ίδιου του Τάσου, όπως μαρτυρά ο ίδιος. Η διακόσμηση του χώρου έγινε με βάση τη δική του έμπνευση αλλά και τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων.
Οι τιμές είναι προσιτές για όλους, αφού για να φας και να πιεις έναν καφέ θα πληρώσεις περίπου 5-6 ευρώ. Το Πορτατίφ παρέχει εξαιρετική πρώτη ύλη καφέ, ενώ οι έμπειροι baristas εξασφαλίζουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Το γλυκό που θα επιλέξεις θα είναι πάντα φρέσκο, ενώ η ομάδα που το ετοιμάζει εφευρίσκει συνέχεια τρόπους για τη βελτίωσή του. Για όσους από την άλλη προτιμούν τις αλμυρές απολαύσεις, ενδείκνυνται αλμυρή τάρτα ή μια κις λορέν. Για τους πιο παραδοσιακούς η καλύτερη επιλογή θα ήταν χωριάτικη, ηπειρώτικη τυρόπιτα, ή μια ατομική πίτσα μαργαρίτα. Το εκλέρ φυστίκι, το cheese cake καραμέλα και οι τάρτες είναι από τα αγαπημένα γλυκίσματα του Τάσου.
Η επιχείρηση του όμως αποτελεί επίσης παράδειγμα για όλους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να στήσουν το δικό τους χώρο κάνοντας τα όνειρά τους πραγματικότητα, αλλά διστάζουν εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. «Στην αρχή φοβήθηκα. Ήταν ρίσκο, όμως δεν το έβαλα κάτω, ούτε έμεινα να ακούω τον έναν και τον άλλον για τυχόν σενάρια αποτυχίας. Ρίχτηκα στη δουλειά, συνομίλησα με ανθρώπους που ήξεραν, ώστε να βγάλω το επιθυμητό αποτέλεσμα», αναφέρει ο ίδιος. Το Πορτατίφ έχει μπει στην καρδιά του κόσμου, ενώ λειτουργεί σαν ζαχαροπλαστείο, γι’ αυτό και είναι ανοιχτό ως τις έντεκα το βράδυ, ενώ δεν προσφέρει ποτά πέρα από κρασί ή μπίρα με τα οποία μπορείς να συνδυάσεις το αλμυρό σου.
Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το όμορφο μαγαζί της οδού Σίνα, ο Τάσος μας επιβεβαίωσε πως στόχος του είναι οι σταθερές κινήσεις. Ο ίδιος επικεντρώνεται στην επιτυχία του Πορτατίφ, ενώ σχέδια επέκτασης προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι, τίποτα όμως δεν αποκλείεται για το μέλλον.
Σίγουρα εμείς ευχόμαστε να ανάψουμε το Πορτατίφ… και σε άλλες συνοικίες της Αθήνας!