Αυτό ήταν κατά γενική ομολογία το περιεχόμενο της στιβαρής ομιλίας με την οποία ο Πρόεδρος Ομπάμα, επέλεξε από την Ελλάδα, να αφήσει την πολιτική του παρακαταθήκη σε έναν κόσμο που «όλο και στενεύουν τα όριά του», όπως είπε, αποχωρώντας από την Προεδρία των ΗΠΑ.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο παγκόσμιο «New Deal», που πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα με διακριτικό έστω, πλην όμως ηχηρό τρόπο, προκειμένου η Δημοκρατία να ανακτήσει τη σημασία της και ο κόσμος της εργασίας να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του και την χαμένη εμπιστοσύνη στην πολιτική ο οποία όλο και περισσότερο, όπως επισήμανε, δείχνει και παίρνει αποφάσεις που κλονίζουν κάθε βεβαιότητα στη ζωή του, υποκύπτοντας μπροστά στην καταιγιστική επέλαση των αγορών.
Είναι πραγματικά λυπηρό, ότι η κυβέρνηση απέτυχε να κατοχυρώσει συνθήκες ασφάλειας, ώστε η εξαιρετικής πολιτικής και συμβολικής σημασίας αυτή ομιλία, που είναι το κύκνειο άσμα του Προέδρου, να εκφωνείτο από τον λόφο της Πνύκας, γεγονός που θα απογείωνε το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει, σε μια εποχή μάλιστα δεινής δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό και την ώρα που το όνομα της χώρας είναι βαρειά τραυματισμένο.
Με την εμπειρία που αποκόμισε από δύο διαδοχικές θητείες στο τιμόνι της Υπερδύναμης και έχοντας και ο ίδιος εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις που επέβαλλε το βαθύ αμερικανικό κατεστημένο, ο Πρόεδρος Ομπάμα, περιέγραψε εκτενώς την ανάγκη για την επινόηση ενός διαφορετικού κόσμου που θα επιστρέψει στις παλαιές και ανθεκτικές δημοκρατικές αξίες οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στην ανοχή του «άλλου» και υπερασπίζονται την υπόστασή τους, χωρίς τη χρήση βίας.
Την ίδια στιγμή, προσδιόρισε αυστηρά τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινηθεί ο διάδοχός του στην Προεδρία, σημειώνοντας αρκετές φορές, ότι παρά τις μεγάλες τους διαφορές, ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει να σεβαστεί τους Δημοκρατικούς κανόνες και να συνεχίσει να κινείται πάνω στους παραδοσιακούς άξονες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και να σεβαστεί Συμφωνίες, όπως αυτή για το περιβάλλον.
Όμως δεν ήταν μονάχα όλα αυτά. Στην ομιλία του, που ακολούθησε το προσκύνημά του στην Ακρόπολη, ο Πρόεδρος Ομπάμα, αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας, όχι μόνο ως λίκνο του Πολιτισμού, αλλά και την συνεισφορά της σε μείζονες παγκόσμιες κρίσεις, όπως η προσφυγική, στην διάρκεια της οποίας, με υψηλό ανθρωπισμό, φιλότιμο φρόνημα και αλληλεγγύη οι απλοί Έλληνες, διέσωσαν τις αξίες του δυτικού Πολιτισμού.
Η αξία αυτή της παρέμβασής του, έγκειται στο γεγονός, ότι υποχρέωσε την ανθρωπότητα να στρέψει για πρώτη ίσως φορά με σεβασμό το βλέμμα στην λεηλατημένη από τους πολιτικούς της χώρα και τον καθημαγμένο λαό της που υποφέρει πολυετείς θυσίες έχοντας εγκαταλείψει κάθε ελπίδα.
Για πολλούς από μας, ίσως αυτό να ήταν και το ισχυρότερο μήνυμα όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμήνυσε διεθνώς ότι η λιτότητα στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ιδίως όταν απευθυνόμενος στα νιάτα της χώρας, είπε δυνατά, αυτό που θα έπρεπε να στοιχειώνει τον ύπνο των πολιτικών της: «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Πηγή: reporter.gr