ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Θεσσαλονίκη κάνει αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο

Tweet
Share
Tweet
Share

Με ένα αφιέρωμα στο «ιερό τέρας» της υποκριτικής τέχνης, αυτόν τον (αυτο)καταστροφικό Μάρλον Μπράντο ανοίγει τη νέα σεζόν η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Τζον Χιούστον, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Άρθουν Πεν σκηνοθετούν τον σπουδαίο Μπράντο σε τέσσερις ταινίες – σταθμούς της έβδομης Τέχνης που δεν παύουν ούτε στιγμή να γοητεύουν το σινεφίλ κοινό: Ανταύγειες σε χρυσά μάτια, Ο Νονός, Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι και Οι φυγάδες του Μιζούρι.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:
- Υπεραξία  της ταινίας "Ανταύγειες σε χρυσά μάτια", είναι η εκπληκτική ερμηνεία του σπουδαίου Μάρλον Μπράντο σε μια από τις καλύτερες - και λιγότερο γνωστές - της καριέρας του. 
- Στην ταινία "Ο Νονός" ο αξεπέραστος ηθοποιός, που πήρε τον ρόλο χάρη στην επιμονή του Κόπολα, έβαζε βαμβάκι και χαρτοπετσέτες στο στόμα προκειμένου να μοιάζει πολύ  μεγαλύτερος,  καθώς όταν γυρίστηκε η  ταινία ήταν μονάχα 47 χρόνων. 
- Στην ταινία "Οι φυγάδες του Μιζούρι" ο Μάρλον Μπράντο - ίσως σ’ έναν από τους πιο ακραίους ρόλους της καριέρας του - απαίτησε  να έχει σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται και διαφορετική ενδυματολογική αμφίεση! 

Γεννημένος στις 3 Απριλίου 1924 στην Ομάχα της πολιτείας Νεμπράσκα των ΗΠΑ, προικισμένος με έμφυτο υποκριτικό ταλέντο, αλλά και ατίθασος ως μαθητής, ο Μπράντο πήγε στην Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ηθοποιία στο New School και κατόπιν στο Actors' Studio, στα 1951, ο Μπράντο υποδύθηκε τον Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην κινηματογραφική μεταφορά του "Λεωφορείου ο Πόθος", σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν.

Για τον ρόλο αυτό, καθώς και για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες "Βίβα Ζαπάτα" (Viva Zapata!, 1952) και "Ιούλιος Καίσαρ"(Julius Caesar, 1953), ο Μπράντο προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ. Τελικά, ο Μπράντο τιμήθηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1954 για τον ρόλο τού Τέρι Μαλόι στην ταινία του Ηλία Καζάν "Το λιμάνι της αγωνίας" (On the Waterfront). Για τον ρόλο τού Βίτο Κορλεόνε στην ταινία "Νονός", ο Μπράντο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ, αλλά αρνήθηκε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, διαμαρτυρόμενος έτσι για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Φορτωμένος με υπέρογκα χρέη και υπέρβαρος, ο Μάρλον Μπράντο πέθανε από πνευμονικό οίδημα, από ζάχαρο και από καρκίνο σε νοσοκομείο του Λος 'Αντζελες την 1 Ιουλίου του 2004.

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται, από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016, στο αγαπημένο στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα "Σταύρος Τορνές" στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman