ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί είναι τόσο "νόστιμη" η φετεινή Λίβερπουλ;

Tweet
Share
Tweet
Share

Το περασμένο καλοκαίρι η Λίβερπουλ βγήκε για τα καλά στην αγορά. Ξόδεψε 78.800.000 ευρώ για νέους παίκτες και πήρε τον Βαϊνάλντουμ, (27,5 εκ. ευρώ), τον Μανέ (38 εκ. ευρώ), τον Ματίπ, τον Λορίς Κάριους.

Όμως η η μετεγγραφή του Γιούργκεν Κλοπ που βοήθησε να ξαναγεννηθεί η ομάδα, είναι μια γυναίκα. Τη λένε Μόνα Νέμερ, και δεν θα τη δείτε στον αγωνιστικό χώρο ή στα αποδυτήρια. Το δικό της γήπεδο βρίσκεται στην κουζίνα.

Ο Κλοπ είχε παρακολουθούσε στενά τη γοητευτική διατροφολόγο εδώ και πολύ καιρό. Η εξαιρετική δουλειά της στην Μπάγερν Μονάχου, δίπλα στον Πεπ Γκουαρντιόλα επί μια τριετία, αλλά και την προηγούμενη πενταετία στις εθνικές ομάδες της Γερμανίας, ήταν τα καλύτερα διαπιστευτήριά της.

Οταν ο καταλανός τεχνικός εγκατέλειψε τη Βαυαρία τον περασμένο Μάιο για να μετακομίσει στη Μάντσεστερ Σίτι, ο προπονητής της Λίβερπουλ δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί. Της ζήτησε ένα ραντεβού, κοντά στο παλιό του σπίτι στο Ντόρτμουντ, και άρχισε το στενό μαρκάρισμα. 

Το επίμονο φλερτ του Κλοπ τη συγκίνησε, όμως δεν ήταν αρκετό για να πει το «ναι». Οι Βαυαροί την εκτιμούσαν και την καλοπλήρωναν – ποιος ο λόγος να φύγει; Τότε ο πολυμήχανος Γερμανός σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα για να την πείσει. Έβγαλε δυο αεροπορικά εισιτήρια και τη συνόδευσε στη Βοστώνη, για να συναντήσουν μαζί τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ. Η κυρία Νέμερ εντυπωσιάστηκε από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για το τμήμα που της πρότειναν να αναλάβει και φυσικά, από το ποσό που ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν γι’ αυτό το project. Ακόμη και οι πλουσιότεροι σύλλογοι της Ευρώπης προσλαμβάνουν διατροφολόγους ως συμβούλους, για μια "διακριτική εποπτεία". Η Λίβερπουλ της προσέφερε την προοπτική να δουλέψει full-time, ως επικεφαλής μιας ομάδας συνεργατών της επιλογής της. 

2016-12-27T171949Z_125860789_MT1ACI14711859_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-LIV-STK

Ο Κλοπ στον πάγκο της Λίβερπουλ.

Η Νέμερ έπιασε δουλειά τον Ιούλιο. Οταν έφτασε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάλο Αλτο, στην Καλιφόρνια, όπου η Λίβερπουλ πραγματοποίησε την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν, ο Κλοπ απέφυγε επιμελώς να την παρουσιάσει στους παίκτες του. Ετσι κι αλλιώς, οι ποδοσφαιριστές δεν θα χαιρόντουσαν για τη γνωριμία – είναι γνωστό ότι δυσφορούν με όσους τους επιβάλλουν τι να τρώνε και πότε. Αφησε να περάσουν δυο 24ωρα, παρατηρώντας τις κινήσεις τους.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μέλγουντ όπου εδρεύει το αθλητικό κέντρο της Λίβερπουλ, ήθελε να διαπιστώσει αν η νέα διατροφολόγος θα κέρδιζε τη συμπάθειά τους με τις ιδέες της. Το πείραμα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι παίκτες, οι οποίοι στη διάρκεια της προετοιμασίας συνηθίζουν να τρώνε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να αποχωρούν αμέσως από την τραπεζαρία, έμειναν για πολλή ώρα στα τραπέζια τους και σχημάτισαν ουρές μπροστά από τον μπουφέ με τις σαλάτες. Εδειχναν να απολαμβάνουν τα γεύματά τους τόσο, που ξέχασαν να ασχοληθούν με τα κινητά τους. Τη δεύτερη μέρα κάποιοι άρχισαν να ρωτάνε, αν ο σύλλογος άλλαξε σεφ.

Σχεδόν έξι μήνες μετά, η δουλειά της κυρίας Νέμερ δεν φαίνεται μόνο στη χαρούμενη διάθεση που επικρατεί στο εστιατόριο, αλλά και στην ενέργεια που οι ποδοσφαιριστές βγάζουν στους αγώνες και τις προπονήσεις. Η Λίβερπουλ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έχει προσπεράσει τις αντιπάλους της στην Premier League σε όλους τους τομείς που μετρά η Στατιστική και σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, την ταχυδύναμη και την αντοχή.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η μεταμόρφωση οφείλεται στον νέο γυμναστή, τον Αντρέας Κορμάγιερ, τον οποίο επίσης ο Κλοπ «εκλεψε" από την Μπάγερν το περασμένο καλοκαίρι. Την πιστώνεται, όμως, και ο γευστικός συνδυασμός που η 32χρονη διατροφολόγος σερβίρει στους παίκτες. Ο ίδιος ο γερμανός τεχνικός περηφανεύεται για τις επιστημονικές μεθόδους της, που «δεν εφαρμόζονται σε κανένα άλλο ποδοσφαιρικό κλαμπ του Κόσμου». Ποιες είναι αυτές;

Κατ’ αρχάς, τα μενού υπηρετούν εξατομικευμένα τις ανάγκες κάθε παίκτη ξεχωριστά, ανάλογα με τον σωματότυπό του, τον μεταβολισμό του, τη θέση στην οποία αγωνίζεται, ακόμη και την εθνικότητά του. Οι τερματοφύλακες δεν τρέχουν όσο οι χαφ, και οι Βραζιλιάνοι έχουν συνηθίσει σε πρωινό εντελώς διαφορετικό από εκείνο των Αγγλων. Συνυπολογίζονται τα πάντα, ακόμη και οι αγαπημένες γεύσεις του ποδοσφαιριστή. Τίποτα δεν απαγορεύεται – ούτε, καν, τα τηγανητά φαγητά, που οι διατροφολόγοι τα έχουν στη μαύρη λίστα τους. Η ποικιλία των επιλογών θυμίζει κανονικό εστιατόριο.

Τα γεύματα μέσα στην ημέρα είναι -υποχρεωτικώς- τέσσερα, μα εντελώς διαφορετικά για κάθε περίσταση. Άλλα στο προπονητικό κέντρο, άλλα στο «Ανφιλντ», το γήπεδο της Λίβερπουλ και άλλα στο πούλμαν της ομάδας. Διαφορετικά τις συνηθισμένες ημέρες και αλλοιώς φροντισμένα λίγο πριν από τους αγώνες, επειδή η πρωτεΐνη χωνεύεται δύσκολα. Και, μεταξύ των δυο ημιχρόνων, στα αποδυτήρια, όπου οι παίκτες της Λίβερπουλ συνήθιζαν να τρώνε γλυκά, τώρα ένα μηχάνημα που βγάζει χυμό μήλου αναμεμιγμένο με καφεΐνη φροντίζει για την άμεση αναπλήρωση της ενέργειας που σπατάλησαν.

Αμέσως μετά τα παιχνίδια, η κουζίνα που στο εξήςλειτουργεί στο γήπεδο, σερβίρει φρέσκα ζυμαρικά με αγνές, χειροποίητες σάλτσες, για ταχεία αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Μέλγουντ, η καφετέρια με τα ροφήματα και ο μπουφές με τις σαλάτες έχουν κάνει τους ποδοσφαιριστές πανευτυχείς.

nemmerkitchen

Η διατροφολόγος της Λίβερπουλ παρουσιάζει τις αγαπημένες τις τροφές σε τηλεοπτική εκπομπή

Για να προετοιμάσει τα μενού, μελετά μια στίβα έγγραφα: το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων, το πλάνο των προπονήσεων, τα ταξίδια που έχει μπροστά της η ομάδα, τις ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών, ακόμη και τις εκθέσεις των ψυχολόγων. Μια άλλη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων δεν πρόκειται να αγωνιστούν προσεχώς, επειδή είναι τραυματίες, τιμωρημένοι ή δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια του προπονητή. Για όσους δεν παίζουν, το διαιτολόγιο είναι διαφορετικό. Τέλος, κάθε παίκτης έχει συμπληρώσει ένα πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο που αποκαλύπτει τις αγαπημένες του διατροφικές συνήθειες.

Τα υλικά για τα φαγητά και τους χυμούς τα διαλέγει η ίδια η κυρία Νέμερ, ταξιδεύοντας σε όλη τη Βρετανία, μαζί με τους σεφ. Στη Σκωτία για ψάρια και θαλασσινά, στο Τσέστερ για κρέας, στο Νόρφολκ για κυνήγι, στο Λονδίνο για αρτοσκευάσματα. Η σχολαστική αναζήτηση φτάνει μέχρι το ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα και το αλάτι, που δεν πρέπει να έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Με τα σωστά συστατικά, καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη. Ούτε, καν, τα σοκολατένια γλυκά. Εννοείται, πως η νεαρή διατροφολόγος ακολουθεί τις αποστολές της ομάδας παντού, και συνεργάζεται με τους σεφ των ξενοδοχείων στα οποία καταλύει.

Δεν είναι αυτή ακριβώς, η επαγγελματική διαδρομή που σκεπτόταν να ακολουθήσει. Σπούδασε διατροφολογία, όμως έπειτα φοίτησε σε μια σχολή μαγειρικής. Αναζητούσε έναν τρόπο να δοκιμάσει στην πράξη όσα είχε μάθει στη θεωρία. Οταν οι εθνικές ομάδες Νέων της Γερμανίας επρόκειτο να ταξιδέψουν σε κάποιες απρόβλεπτες χώρες όπως η Νιγηρία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έκρινε σκόπιμο να μην εμπιστευτεί το catering των νεαρών παικτών σε ξένα χέρια. Τα προσόντα της Νέμερ ταίριαζαν κουτί στις απαιτήσεις της θέσης. Προσελήφθη το 2009 και, έτσι, βρήκε τον δρόμο της. Μελέτησε, πειραματίστηκε, προήχθη στην Εθνική των Ανδρών, απέκτησε φήμη και, το 2013 πήγε στην Μπάγερν του Γκουαρντιόλα.

Πλέον, ο Κλοπ δεν χρειάζεται να πιέσει τους παίκτες του να τρώνε όλα τα γεύματα, όλοι μαζί, στο εστιατόριο του συλλόγου. Οχι μόνον το απολαμβάνουν, αλλά και ζητούν να παίρνουν φαγητό σε πακέτο, για τις ημέρες που έχουν ρεπό. «Λέμε να ανοίξουμε ένα delivery», αστειεύτηκε ο γερμανός προπονητής. Αλλά μιλούσε πολύ σοβαρά, όταν εξηγούσε ποια είναι τα επόμενα βήματα: «Εχουμε ένα τρελό όνειρο, να ανοίξουμε ένα κατάστημα ή να εκδώσουμε έναν οδηγό υγιεινής διατροφής. Επίσης, να παραδίδουμε μαθήματα μαγειρικής στις συζύγους και στις συντρόφους των ποδοσφαιριστών μας, για να τους ετοιμάζουν τα σωστά πιάτα στο σπίτι ή στις διακοπές».

Ποιος να το΄ λεγε πως θα ερχόταν ο καιρός που ο Κλοπ, που πιστεύει ως η επιτυχία περνάει και από το στομάχι, θα δήλωνε με δικαιολογημένη αυταρέσκεια: «για λίγα πράγματα είμαι τόσο περήφανος, όσο για το διατροφικό μας τμήμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman