Το «εθνικό» ποτό του Μεξικού, ητεκίλα, δεν χρησιμεύει μόνο για την παρασκευή κοκτέιλ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να προστατεύσει τον σκελετό από την οστεοπόρωση.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανώτατων Μελετών του Μεξικού έδειξε ότι η μπλε αγαύη, το φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα, περιέχει ουσίες που βοηθούν την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου, δύο συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση καλής σκελετικής μάζας.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν φρουκτάνες (παράγωγα μορίων γλυκόζης) από μπλε αγαύη παρήγαγαν σχεδόν 50% περισσότερη οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών, σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που δεν έλαβαν τις ουσίες αυτές. Παράλληλα, η διάμετρος των οστών των πρώτων ποντικιών αυξήθηκε σε διάστημα οκτώ εβδομάδων από τη χορήγηση των φρουκτανών.
Η Δρ Μερσέντες Λόπεζ, επικεφαλής της ομάδας, εξηγεί πως οι θετικές επιδράσεις οφείλονται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στις φρουκτάνες και στα βακτήρια του εντέρου, η οποία επιτρέπει στα μόρια γλυκόζης να αντλήσουν θρεπτικά συστατικά και να τα μεταβιβάσουν στα κύτταρα του σκελετού. Μάλιστα, «η κατανάλωση των φρουκτανών της αγαύης, σε συνδυασμό με την επαρκή εντερική μικροχλωρίδα, προωθεί τη δημιουργία νέου οστού, ακόμη κι όταν υπάρχει διαπιστωμένη οστεοπόρωση» προσθέτει η Λόπεζ.