ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επαγγέλματα που (θα) έχουν και μέλλον

Tweet
Share
Tweet
Share

Είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι τάσεις που θα επικρατήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η κρίση αφήνει πίσω της καμένη γη και εκατομμύρια ανέργους. Ωστόσο, όλοι οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί του κόσμου και ανεξάρτητοι ερευνητές επιχειρούν να αποτυπώσουν με σχετική ακρίβεια τον εργασιακό χάρτη και να προβλέψουν ποια επαγγέλματα μπορούν να σταθούν και στο μέλλον.

Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), στην πρόσφατη μελέτη του σχετικά με τις δουλειές του μέλλοντος, εκτίμησε ότι την επόμενη πενταετία θα χαθούν περίπου επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα θα προκύψουν άλλα δύο εκατομμύρια, οι οποίες θα αφορούν εργασίες που σχετίζονται με την τεχνολογία, καθώς η ρομποτική και η πληροφορική αραμερίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα.

Τα καλά επαγγέλματα

Όσον αφορά την Ελλάδα, περσινή μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, την οποία συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ιδρύματος Θεόδωρος Κατσανέβας, παρουσίασε σειρά επαγγελμάτων τα οποία θεωρούνται (βάσει του μοντέλου προσφοράς και ζήτησης που χρησιμοποιεί η έρευνα) ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας της χώρας. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τα εξής:

♦ Πληροφορικός, πληροφορικός- μηχανικός, πληροφορικός τηλεπικοινωνιών, πληροφορικός ψηφιακής εικόνας

♦ Πληροφορικός - οικονομολόγος

♦ Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων (marketing)

♦ Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων

♦ Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, πωλητής

♦ Φοροτεχνικός, ορκωτός ελεγκτής

♦ Εμποροπλοίαρχος, μηχανικός εμπορικού ναυτικού

♦ Μηχανολόγος - μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, αρχιτέκτονας - μηχανικός

♦ Μηχανολόγος διοίκησης

♦ Γεωπόνος, τεχνικός εναλλακτικής γεωπονίας

♦ Ζωοτεχνικός, τεχνολόγος τροφίμων

♦ Ελεγκτής ποιότητας, τεχνολόγος ενέργειας

♦ Τεχνολόγος ακτινολογίας ή ιατρικών εργαστηρίων

♦ Κοινωνικός λειτουργός, ειδικός για ΑμεΑ

♦ Νοσηλευτής, αισθητικός

♦ Λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, ιατρικός επισκέπτης

♦ Γεωπόνος, τεχνολόγος –ζωοτεχνικός

♦ Κτηνίατρος, ιχθυολόγος

♦ Ποτοποιός, οινολόγος

♦ Μάγειρας, ζαχαροπλάστης

♦ Κομμωτής, επιπλοποιός, ξυλουργός

♦ Ηλεκτρολόγος, ηλεκτροτεχνίτης, ψυκτικός.

Παράλληλα, η έρευνα σημειώνει ότι στα επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας της Ελλάδας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

♦ Γιατρός, οδοντίατρος

♦ Φαρμακοποιός

♦ Βιολόγος

♦ Χημικός

♦ Γενετιστής

♦ Διαιτολόγος

♦ Αεροναυπηγός

♦ Ασφαλιστής, τραπεζικός υπάλληλος

♦ Πιλότος, ιπτάμενος φροντιστής

♦ Δικηγόρος

♦ Δημοσιογράφος

♦ Πολιτικός επιστήμονας

♦ Κοινωνιολόγος

♦ Διεθνολόγος

♦ Φιλόλογος

♦ Νηπιαγωγός

♦ Ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης, ζωγράφος, γλύπτης

♦ Γραφίστας, διακοσμητής, ενδυματολόγος, μακιγιέρ

♦ Εικονολήπτης, ηχολήπτης, παραγωγός ραδιοφώνου.

Οι διεθνείς τάσεις

Από την άλλη πλευρά, επειδή στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό έρχεται και στην Ελλάδα (συνήθως με σχετική χρονοκαθυστέρηση), καλό θα είναι να δούμε και τις τάσεις σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη του WEF σχετικά με τις δουλειές του μέλλοντος, ειδικότητες με προοπτική  το 2020 και μετά είναι αυτές του αναλυτή δεδομένων, του πληροφορικού και προγραμματιστή, του μαθηματικού, του αρχιτέκτονα και των μηχανικών με ειδίκευση στα βιοχημικά, τη νανο-τεχνολογία και τη ρομποτική.

Παράλληλα, υψηλή ζήτηση αναμένεται να έχουν και οι πωλητές που έχουν σχετική εμπειρία με το ψηφιακό μάρκετινγκ, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού, οι σχεδιαστές προϊόντων, καθώς και οι νομικοί με εξειδίκευση στην τεχνολογία, καθώς οι εξελίξεις στον τομέα αυτό απαιτούν - και συχνά φέρνουν - νέο νομοθετικό πλαίσιο. Για παράδειγμα το σχέδιο για την ανάπτυξη αυτοκινήτων χωρίς οδηγό είναι σαφές ότι θα αλλάξει ένα μεγάλο μέρος του ΚΟΚ, αλλά και άλλων ρυθμίσεων, όπως η ασφάλιση οχήματος, η αστυνόμευση, κλπ.

Συνολικά, η μελέτη του WEF παρατηρεί μια σαφή αύξηση στα παραπάνω επαγγέλματα και, από την άλλη, μείωση στα επαγγέλματα γραφείου, στις κατασκευές, στα media και στα νομικά μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών από 350 επιχειρήσεις στις 15 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου και ως βασικοί λόγοι για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, θεωρούνται οι μεταβολές στο δημογραφικό και οι τεχνολογικές εξελίξεις. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman