ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυτά τα επίφοβα "Ε" στις τροφές. Όλος ο κατάλογος

Tweet
Share
Tweet
Share

Σημείο των καιρών, τα προϊόντα με την ένδειξη Ε στην ετικέτα, κατακλύζουν πλέον τα ράφια του ελληνικού εμπορίου. Η ενημέρωση, δεν φθάνει πάντα εγκαίρως. Κι έτσι απομενει στην άγνοια των καταναλωτών, να ελέγχουν ποιά από τα περιβόητα "Έψιλον" θα ρέπει να αποφεύγουν για να προστατεύουν την υγεία τους.

Δείτε ολόκληρο τον κατάλογο των επικίνδυνων έψιλον συστατικών και τι βλάβες προκαλούν στον οργανισμό μας.

Όπως είναι γνωστό η διατροφή αποτελεί το βασικότερο παράγοντα της υγείας του κάθε ανθρώπου. Όμως αυτά που τρώμε είναι υγιεινά ή καταστροφικά για την υγεία μας;

Πολύ περισσότερο όταν η διατροφή από μπισκότα, σοκολάτες κτλ, είναι στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών μας. Θα μπορούσατε να αρνηθείτε στο παιδί σας π.χ. να πάρει και να καταναλώσει μια σοκολάτα ή ένα κρουασάν;  Αν διαβάσετε τα παρακάτω αποτελέσματα ερευνών σίγουρα θα το αρνηθείτε.

Προκαλεί όμως εντύπωση γιατί αυτές οι ουσίες που σε ανεπτυγμένες χώρες είναι απαγορευμένες εδώ στην Ελλάδα κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο. Οι «πολιτισμένοι» Αμερικάνοι Εγγλέζοι και άλλοι Ευρωπαίοι τις έχουν απαγορεύσει και προστατεύουν έτσι τους πολίτες τους.Φαίνεται ότι αφού μας τις καθιέρωσαν στη διατροφή μας, περιμένουμε από αυτούς να μας πουν να μην τις τρώμε.

Τα προϊόντα που τις περιέχουν κυκλοφορούν και διαφημίζονται νύχτα και μέρα.  Ας αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς το γιατί, ενώ ίσως τη λύση θα πρέπει να τη δώσει ο καθένας μόνος του, αποφεύγοντας να αγοράζει και να καταναλώνει αυτές τις τροφές. Έτσι μένει σε μας τους καταναλωτές όταν αγοράζουμε προϊόντα να βλέπουμε ποια έψιλον περιέχουν και να τα αποφεύγουμε.Θα πρέπει βέβαια να είμαστε με το χαρτί των Ε στο χέρι .

Παρακάτω μπορείτε να δειτε αναλυτικά όλες τις ουσίες που περιέχονται σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (μπισκότα, καραμέλες, κέικ, σοκολάτες, κρουασάν, γαριδάκια, τσιπς και άλλα σνακς, παγωτά, αναψυκτικά κ.ά.) της ελληνικής αγοράς και κατεγράφησαν από την ομάδα των μελετητών σε συσχέτιση με τις επιπτώσεις τους στην υγεία:

Ε102 (ταρτραζίνη) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα.

Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα. Η (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη ρήση σε Σουηδία και Γερμανία.

Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα.

Η ΗΑCSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Εχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Ε124 (ερυθρό κοχενίληςΑ) Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη.

Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.

* Ε122 (αζορουμπίνι), Ε132 (καρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανούν – FCF)

Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.

* Ε150 (καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Καταστροφή της VitB6. Πιθανές βλάβες στα γονίδια. Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η ΗΑGS συνιστά να αποφεύγεται.

* Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορπιξίνη) Στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικότητα.

* Ε212 (βενζοϊκό κάλιο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.

Ε262 (οξικό νάτριο) Συσχέτιση με καρκινογένεση.

Ε296 (μηλικό οξύ) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από βρέφη και μικρά παιδιά.

Ε320 (βουτυροϋδροξυανισόλη) Υπερκινητικότητα, ερύθημα, δυσανεξία, όγκοι στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα. Απαγορεύεται στη διατροφή των νηπίων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία.

* Ε407 (καραγενάνη) Ελκη εντερικού σωλήνα. Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατα συσχετίστηκε με καρκινογένεση.

E430(στεατικό πολυοξυαιθυλένιο) Πιθανή επαγωγή καρκίνου.Πρέπει να αποφεύγεται.

* Ε503 (όξινο αθρακικό αμμώνιο) Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία.

Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ε414 (αραβικό κόμμι) Πιθανό αλλεργιογόνο – μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραΰνει ερεθισμούς των βλεννογόνων.

Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης») Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές.

Οχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.

* Ε422 (γλυκερόλη) Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει από βλάβες στοDΝΑ που επάγονται από ραδιενέργεια και UV.

Ε440 (πηκτίνη) Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.

* Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινι-κό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων.

* Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε951 (ασπαρτάμη) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί S) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπο-γάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία.

Ε1500 (εναμμώνιο καραμελόχρωμα)Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της Vit Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.

Ε1600 (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.

Ε300 (ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 γραμμ.).

Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο -Μsg) Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Xάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος νια εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Ε627 (γουανυλικό δινάτριο) κα Ε631 (ινοσινικό δινάτριο) Ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.

* Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Ύποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

* Ε375 (νιασίνη VitΒ3) Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

* Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

* Ε952 (κυκλαμικό οξύ). Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυα τους. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

* Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.

* Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.

* Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

Οι κατηγορίες
Χρωστικές ουσίες Ε100-180
Συντηρητικές ουσίες Ε200-297
Αντιοξειδωτικές ουσίες Ε300-321
Ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικές ουσίες Ε322-495
Βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας Ε500-585
Ουσίες ενισχυτικές της γεύσης Ε620-640
Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη Ε900-948
Αέρια συσκευασίας Ε941-948
Γλυκαντικές ουσίες Ε950-967
Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίες Ε999-1518

Πηγή: www.geocities.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman