ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο μέλλον δεν θα τρώμε ψάρια

Tweet
Share
Tweet
Share

Πώς θα σας φαινόταν αν σε κάποια χρόνια από τώρα δεν είχαμε πια τη δυνατότητα να τρώμε ψάρια; Σίγουρα είναι μια σκέψη που προκαλεί προβληματισμό ακόμα και σε όσους δεν θεωρούνται λάτρεις του είδους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της WWF, οι ωκεανοί μας δεν έχουν όσα ψάρια είχαν στο παρελθόν, ενώ οι δραματικές συνέπειες του φαινομένου αναμένεται να φανούν πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τις συνήθειες διατροφής μας;

«Αν η σημερινή κατάσταση δεν βελτιωθεί και οι όροι αλιείας δεν αλλάξουν τα αποθέματα όλων των ειδών που αλιεύονται σήμερα για τη διατροφή προβλέπεται να καταρρεύσουν το 2048», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η βιομηχανία καταναλώνει περισσότερα ψάρια από όσα οι θάλασσες μπορούν να προσφέρουν. Για την ακρίβεια, ο παγκόσμιος αλιευτικός στόλος είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος από όσο μπορούν να υποστηρίξουν με βιώσιμο τρόπο οι ωκεανοί μας.

Το 53% της αλιείας του κόσμου - τα μέρη όπου αλιεύονται τα ψάρια - έχει αξιοποιηθεί πλήρως και το 32% βρίσκεται σε διαδικασία υπερεκμετάλλευσης με πορεία προς εξάντληση.  

wild caught seafood impactsHI 230596

Ο τόνος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασύδοτης αλίευσης και κατανάλωσης αφού οι πληθυσμοί τους βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης και σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει απομείνει μόνο το 2,6% των ψαριών αυτών σε σχέση με τον πληθυσμό τους πριν από μερικά χρόνια, ενώ προειδοποιούν πως το είδος μέσα σε δύο χρόνια θα εξαφανιστεί, επηρεάζοντας παράλληλα και άλλα θαλάσσια είδη της αλυσίδας.

Δεκάδες άλλα είδη είναι υπό απειλή καθώς είναι παράπλευρες απώλειες της αλιείας -και ενώ ουσιαστικά δεν είναι στη λίστα των επιθυμητών ψαριών- βρίσκονται παγιδευμένα στα δίχτυα.  

Το παράδειγμα του τόνου είναι επίσης σημαντικό για να διαπιστώσει κανείς πώς η εξαφάνισή του θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από το να κάνει το σούσι σπάνιο. Ο τόνος είναι ένα αρπακτικό είδος που βρίσκεται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας και η απώλειά του θα ανέτρεπε την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής και συντριβή άλλων ειδών. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman