Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τη συχνότητα της παρουσίας γκρίζων μαλλιών σε ασθενείς με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο και το κατά πόσο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.
Οι ερευνητές, αναλύοντας ένα δείγμα 545 ανδρών, βρήκαν ότι το πολύ γκριζάρισμα συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από την ηλικία και τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου. Η ηλικία, το γκριζάρισμα, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία αναγνωρίστηκαν από τη συγκεκριμένη μελέτη ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για αθηρωματική νόσο. "Η αθηροσκλήρωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών εμφανίζονται μέσω παρόμοιων βιολογικών μονοπατιών και η εμφάνιση και των δύο αυξάνει με την ηλικία”, αναφέρει η Δρ Σάμιουελ. "Τα ευρήματά μας έδειξαν, ότι ανεξάρτητα από τη χρονολογική ηλικία κάποιου, τα γκρίζα μαλλιά υποδεικνύουν τη βιολογική ηλικία του οργανισμού και μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου
"Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και ενδεχομένως και συνεργασία με δερματολόγους για να μάθουμε περισσότερα για τις αιτιώδεις γενετικές και ίσως και αποτρέψιμες περιβαλλοντικές αιτίες που ευθύνονται για το άσπρισμα των μαλλιών", πρόσθεσε. "Χρειαζόμαστε ωστόσο μία μεγαλύτερης έκτασης μελέτη που να περιλαμβάνει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες για να επιβεβαιώσουμε τη σύνδεση μεταξύ του γκριζαρίσματος των μαλλιών και της καρδιαγγειακής νόσου, σε ασθενείς χωρίς άλλους γνωστούς καρδιαγγειακούς παράγοντες", συνόψισε η Δρ Σάμιουελ.