ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν διακόπτουμε την άσκηση;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους βετεράνων αθλητών ηλικίας 50 - 80 ετών. Τους ζήτησαν να διακόψουν οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα και να περιορίσουν τις κινήσεις τους στο ελάχιστο για δέκα ημέρες. 

Η διακοπή της άσκησης είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ροής του αίματος σε οκτώ περιοχές του εγκεφάλου. Μία από τις περιοχές που επλήγησαν ήταν οι δύο πλευρές της εγκεγαλικής δομής του ιππόκαμπου.  Η περιοχή αυτή συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο. Οι άνθρωποι με εκτεταμένες διμερείς βλάβες στον ιππόκαμπο εμφανίzουν αδυναμία να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες. 

Υπάρχει σχέση μεταξύ του μεγέθους του ιππόκαμπου και της μνήμης. Μείωση του όγκου του ιππόκαμπου είναι ένα από τα πρώτα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δεν είναι όμως αυτή η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει τη σύνδεση της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου με την αερόβια άσκηση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι η άσκηση της σχετικά χαμηλής έντασης που εξαρτάται κυρίως από την αερόβια διαδικασία παραγωγής ενέργειας μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου σε ενήλικες ηλικίας 55 έως 80, καθώς και να βελτιώσει τον προσανατολισμό τους στο χώρο

Οι ειδικοί συνιστούν ήπια αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λέπτα την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας εβομαδιαίως.

Η σωματική άσκηση συνδέεται στενά με την καλή λειτουργία του νου και την υγεία του σώματος. Οι καιρόι όμως αλλάζουν. Μας οδηγούν σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και η οποιαδήποτε ένταση εξαντλείται στο πάτημα πλήκτρων και στον φόρτο υποχρεώσεων.

Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ. Το γνωρίζουμε ήδη από την αρχαιότητα. Αλλά ξεχνίομαστε...

Με στοιχεία από το World Economic Forum

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman