Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα καθιστούν τον άνθρωπο πιο δραστήριο το πρωί και λιγότερο το βράδυ. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα δρουν ενάντια στον οργανισμό τους, βάζοντας τον σε κίνδυνο.
Η νυχτερινή εργασία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Οι λειτουργίες του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου ακολουθούν ένα βιολογικά προγραμματισμένο ρυθμό, τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό. Ο ύπνος, η εγρήγορση, η όρεξη και το περπάτημα είναι καθημερινές σωματικές λειτουργίες που ρυθμίζονται από συγκεκριμένο «ρολόι».
Από τη συνήθεια δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η διατροφή των ατόμων και κατ’ επέκταση το σωματικό τους βάρος, το οποίο φυσικό κι επόμενο είναι να επιδρά αρνητικά και στην υγεία.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως οι μετατροπές στον φυσιολογικό κύκλο ύπνου – εγρήγορσης είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αδυναμία του σώματος να βάλει όρια στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού κατά 8% κατά μέσο όρο.
Παρακάτω παρουσιάζονται άλλες επιδράσεις της νυχτερινής εργασίας στον ανθρώπινο οργανισμό
-Διατάραξη κιρκάδιου ρυθμού
-Αϋπνία
-Ακανόνιστη όρεξη
-Πεπτικό έλκος
-Διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος
-Υπέρταση
-Μυαλγία
-Περιορισμός οικογενειακών και κοινωνικών επαφών
Η πρόληψη της παχυσαρκίας μπορεί να γίνει μέσα από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία θα συνδυάζεται και με την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, την καλύτερη υγεία της καρδιάς και την αύξηση της ενέργειας που νιώθει το ανθρώπινο σώμα.
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ρυθμίζουμε τα γεύματα μας ανάλογα με τις ώρες της εργασίας μας, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουμε με αυτά αλλά και να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την υγεία και τον οργανισμό μας.