ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι χώρες που απογειώνουν την ευτυχία

Tweet
Share
Οι χώρες που απογειώνουν την ευτυχία Το πάρκο Superkilen, Κοπεγχάγη
Tweet
Share

Η Ελβετία έχασε την πρωτιά στην ευτυχία, στην έρευνα που διεξήγε για τέταρτη χρονιά το Πανεπιστήμιο Columbia για λογαριασμό του ΟΗΕ. Η Ελλάδα κατετάγη 99η από τις συνολικά 157 χώρες της έρευνας. Όμως δεν είναι πάντα το χρήμα που φέρνει την ευτυχία. Η Κόστα Ρίκα για παράδειγμα, αν και είναι απο τις πιο φτωχές χώρες, φιγουράρει στην 14η θέση, επεβαιώνοντας τον απλό κανόνα, ότι στη ζωή οι σημαντικότερες προτεραιότητες, δεν σχετίζονται με τις μαζικές καταναλωτικές συνήθειες... 

Η Δανία υποσκέλισε την Ελβετία από την πρώτη θέση της κατάταξης με τις ευτυχέστερες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται η Συρία, το Αφγανιστάν και οκτώ χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. 


Δανία, 1η χώρα στην κατάταξη Ευτυχίας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Sustainable Development Solutions του ΟΗΕ και από το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia, για λογαριασμό του ΟΗΕ και παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Ρώμη.


Ελβετία, 2η πιο ευτυχισμένη χώρα

Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ευτυχία και την Ευημερία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη σ΄αυτή την έκθεση σήμερα πέντε χώρες -το Μπουτάν, το Εκουαδόρ, η Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα- έχουν πλέον ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής.


Ισλανδία, 3η χώρα στην κατάταξη Ευτυχίας

Τις δέκα πρώτες θέσεις στη φετινή έκθεση της Ευτυχίας καταλαμβάνουν η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.


Νορβηγία, 4η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη

Στις τελευταίες δέκα θέσεις βρίσκονται η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, η Λιβερία, η Γουινέα, η Ρουάντα, το Μπενίν, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, η Συρία και το Μπουρούντι.


Φινλανδία, 5η ευτυχέστερη χώρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν τη 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο την 23η, η Γαλλία την 32η, η Ιταλία την 50ή και η Ελλάδα την 99η θέση σε έναν κατάλογο 157 χωρών.


Καναδάς, 6η ευτυχέστερη χώρα

Η νικήτρια Δανία καλεί τις χώρες να καταπολεμήσουν την κοινωνική ανισότητα και να προστατεύσουν το περιβάλλον.


Ολλανδία, 7η ευτυχισμένη χώρα

Ενας εκ των ερευνητών, ο Αμερικανός καθηγητής Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia, επικεφαλής του Δικτύου Sustainable Development Solutions του ΟΗΕ και σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Ρώμη: «Η χώρα μου, οι ΗΠΑ, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: είναι μία πολύ πλούσια χώρα, και έχει γίνει πολύ πλουσιότερη τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ευτυχέστερη. Μπορούμε να κατανοήσουμε το γιατί και να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Το μήνυμα για τις ΗΠΑ είναι σαφές. Πρόκειται για μία κοινωνία που απλώς κυνηγά το χρήμα. Κυνηγάμε λάθος πράγματα. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας διαλύεται, η κοινωνική εμπιστοσύνη χάνεται, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειώνεται».


Νέα Ζηλανδία, 8η ευτυχισμένη χώρα

Η έκθεση, που δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά και έχει ως στόχο να ερευνήσει τις επιστημονικές βάσεις μέτρησης και κατανόησης της υποκειμενικότητας στην ευημερία, κατατάσσει 157 χώρες βάσει του επιπέδου ευτυχίας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, αλλά και το να έχει κανείς κάποιον για να στηριχθεί, καθώς και τον βαθμό της διαφθοράς στη διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα.


Αυστραλία, 9η ευτυχισμένη χώρα

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

  • «Οταν οι χώρες μονομερώς ακολουθούν μεμονωμένους στόχους, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, αγνοώντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ αρνητικά για την ευημερία των ανθρώπων, ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή τους»
  • «Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες πέτυχαν οικονομική ανάπτυξη με κόστος την απότομη αύξηση της ανισότητας, την εδραίωση του κοινωνικού αποκλεισμού και τις σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον»

 
Σουηδία, 10η ευτυχισμένη χώρα

Το αν μια χώρα είναι ευτυχισμένη ή όχι δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την οικονομική ευημερία ή με τη σταθερότητα. Για παράδειγμα η έκθεση του 2016 δείχνει ότι τρεις χώρες ιδιαίτερα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους -παρά τους κραδασμούς που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και παρά τον καταστροφικό σεισμό στη Βορειοανατολική Ιαπωνία το 2011- χάρη στην κοινωνική υποστήριξη και αλληλεγγύη.

Ο καθηγητής Τζέφρι Σακς χρησιμοποιεί ως παράδειγμα Ευτυχίας την Κόστα Ρίκα, η οποία βρίσκεται στην 14η θέση, πριν από πολλές πλούσιες χώρες. Η χώρα αυτή παρότι δεν είναι πλούσια, χαίρει μιας υγιούς, ευτυχισμένης κοινωνίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman