Οι ερευνητές εστίασαν στη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και υγείας της καρδιάς σε περισσότερους από 5.100 ενήλικες ηλικίας 45 έως 84 ετών. «Τα άτομα με τα μεγαλύτερα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν διπλάσια πιθανότητα να διαθέτουν ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους συνομηλίκους τους», σημείωσε η Ροζαλία Χερνάντεζ.
Η μέτρηση της υγείας της καρδιάς έγινε με βάση επτά δείκτες: πίεση αίματος, δείκτης σωματικής μάζας, επίπεδο σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, διατροφή, σωματική δραστηριότητα και κάπνισμα.
Tην ίδια στιγμή, μέσα από ερωτηματολόγια αξιολογήθηκε το επίπεδο ψυχικής υγείας και ειδικότερα της αισιοδοξίας καθενός ατόμου. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως ο βαθμός καρδιαγγειακής υγείας βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με το βαθμό αισιοδοξίας.
Όσο πιο αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο υγιή καρδιά έχουν. Όσον αφορά επιμέρους δείκτες, οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν σημαντικά χαμηλότερο σάκχαρο και λιγότερη χοληστερίνη, είναι περισσότερο δραστήριοι σωματικά, έχουν πιο φυσιολογικό βάρος και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν.