ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κίνηση χωρίς καύσιμο: Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πόσο ελκυστική φαντάζει η χρήση ενόςαυτοκινήτου, ο οποίος δεν θα χρειάζεται βενζίνη; Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία στην χώρα και τις αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, κάτι τέτοιο ακούγεται ονειρικό. Ήρθε η στιγμή που οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κινητήρα ο οποίος κινείται χωρίς… καύσιμο. Συγκρατήστε όμως τον ενθουσιασμό σας γιατί προς το παρόν, έχει εφαρμογή μόνο στα διαστημόπλοια.

Εάν ακολουθούσαμε πιστά τους νόμους της φυσικής, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Το πρόβλημα προέκυψε όταν, μια νέα τεχνολογία στην οποία πειραματίστηκε ο εφευρέτης Γκουίντο Φέττα, δούλεψε μέσα στα εργαστήρια της NASA. Πρόκειται για έναν νέο κινητήρα διαστημικής τεχνολογίας ο οποίος κινείται χωρίς… καύσιμο.

Πιο γρήγορα στον ήλιο

chibi solar system

Εάν επιβεβαιωθεί η επάρκεια του κινητήρα, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι θα αλλάξει τροπή η έννοια της κίνησης στο διάστημα. Ο νέος αυτός κινητήρας διαστημικής τεχνολογίας ονομάζεται Cannae Drive και στην πραγματικότητα βασίστηκε στο, παλαιότερο, έργο του βρετανού επιστήμονα Ρότζερ Σάουγιερ το οποίο είχε «βαφτίσει» EMDrive. Χρησιμοποιώντας μικροκύματα σε κλειστό θάλαμο προκαλεί ώθηση, δίνοντας κίνηση. Παρά την εντυπωσιακή καινοτομία του βρετανού Σάουγιερ, ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κανενός με τα μοντέλα που είχε κατασκευάσει. Η κριτική που είχε δεχθεί επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι επιστημονικά, ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα αντίκειται στους νόμους της φυσικής.

Cannae Drive

Το Cannae Drive

Σε δοκιμές προχωρούν από καιρό και οι Κινέζοι

Κατά τα φαινόμενα όμως, οι Κινέζοι, με τον γνωστό ήσυχο και αθόρυβο τρόπο τους προχώρησαν κι εκείνοι στις δικές τους δοκιμές πάνω σε αυτή την τεχνολογία, με επιτυχία. Η δοκιμή δεν κοινοποιήθηκε ευρέως στη Δύση λόγω της δυσπιστίας της επιστημονικής κοινότητας στην πιθανότητα λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος.

Τα εργαστήρια της NASA όμως φαίνεται ότι προσέδωσαν αξιοπιστία στο σύστημα, το οποίο υπό την ονομασία Cannae Drive έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας η οποία το αντιμετωπίζει με περιορισμένη πλέον δυσπιστία.

Μικρότερη δύναμη

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η δύναμη της ώθησης που κατάφερε να παράγει το Cannae Drive είναι μόλις το ένα χιλιοστό του αντίστοιχου κινέζικου μοντέλο. Παρ΄όλα αυτά πρόκειται για την τρίτο κινητήρα που λειτουργεί - σε εργαστηριακό έστω περιβάλλον - χωρίς καύσιμο.

Ταξίδι στο διάστημα με μεγαλύτερη ταχύτητα

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους ενός διαστημικού σκάφους αποτελεί το καύσιμό του, η χρήση ενός τέτοιου κινητήρα θα περιόριζε σημαντικά το βάρος των σκαφών. Εάν βρει πρακτική εφαρμογή το Cannae Drive, τα διαστημικά σκάφη θα μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς δεν θα χρειάζεται τόσο μεγάλη εξοικονόμηση βάρους, ενώ θα ταξιδεύουν πολύ γρηγορότερα. Αντί για μήνες θα αρκούν μόνο λίγες εβδομάδες για ένα ταξίδι στο ηλιακό .

Πηγή: Wired.UK

Εάν ακολουθούσαμε πιστά τους νόμους της φυσικής, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Το πρόβλημα προέκυψε όταν, μια νέα τεχνολογία στην οποία πειραματίστηκε ο εφευρέτης Γκουίντο Φέττα, δούλεψε μέσα στα εργαστήρια της NASA. Πρόκειται για έναν νέο κινητήρα διαστημικής τεχνολογίας ο οποίος κινείται χωρίς… καύσιμο.

Πιο γρήγορα στον ήλιο

Εάν επιβεβαιωθεί η επάρκεια του κινητήρα η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι θα αλλάξει τροπή η έννοια της κίνησης στο διάστημα. Ο νέος αυτός κινητήρας διαστημικής τεχνολογίας ονομάζεται CannaeDriveκαι στην πραγματικότητα βασίστηκε στο έργο του βρετανού επιστήμονα Ρότζερ Σάουγιερ το οποίο είχε «βαφτίσει» EMDrive. Χρησιμοποιώντας μικροκύματα – όχι για να ζεστάνει φαγητό – σε κλειστό θάλαμο προκαλεί ώθηση, δίνοντας κίνηση. Παρά την εντυπωσιακή καινοτομία του βρετανού Σάουγιερ δεν είχε καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κανενός με τα μοντέλα που είχε κατασκευάσει. Η κριτική που είχε δεχθεί επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι επιστημονικά, ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα αντίκειται στους νόμους της φυσικής.

Σε δοκιμές προχωρούν από καιρό και οι Κινέζοι

Κατά τα φαινόμενα όμως, οι Κινέζοι, με τον γνωστό ήσυχο και αθόρυβο τρόπο τους προχώρησαν κι εκείνοι στις δικές τους δοκιμές πάνω σε αυτή την τεχνολογία, με επιτυχία. Η δοκιμή δεν κοινοποιήθηκε ευρέως στη Δύση λόγω της δυσπιστίας της επιστημονικής κοινότητας στην πιθανότητα λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος.

Τα εργαστήρια της NASAόμως φαίνεται ότι προσέδωσαν αξιοπιστία στο σύστημα, το οποίο υπό την ονομασία CannaeDrive έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας η οποία το αντιμετωπίζει με περιορισμένη πλέον δυσπιστία.

Αυτά όμως φαίνεται ότι αλλάζουν τώρα μετά τις επιτυχείς δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια της NASA.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η δύναμη της ώθησης που κατάφερε να παράγει το CannaeDrive είναι μόλις το ένα χιλιοστό του αντίστοιχου κινέζικου μοντέλο. Παρ΄όλα αυτά πρόκειται για την τρίτο κινητήρα που λειτουργεί - σε εργαστηριακό έστω περιβάλλον - χωρίς καύσιμο.

Ταξίδι στο διάστημα με μεγαλύτερη ταχύτητα

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους ενός διαστημικού σκάφους αποτελεί το καύσιμό του, η χρήση ενός τέτοιου κινητήρα θα περιόριζε σημαντικά το βάρος των σκαφών. Ένα βρει πρακτική εφαρμογή το CannaeDrive, τα διαστημικά σκάφη θα μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς δεν θα χρειάζεται τόσο μεγάλη εξοικονόμηση βάρους, ενώ θα ταξιδεύουν πολύ γρηγορότερα. Αντί για μήνες θα αρκούν μόνο λίγες εβδομάδες για ένα ταξίδι στο ηλιακό .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman