Δεδομένου ότι κάθε ώρα που περνάει, περισσότερες από 10 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες φορτώνονται στο Facebook, οι ειδικοί λένε ότι τα Social Media, είναι ένα ορυχείο δυνατοτήτων για τους νέους να επιδίδονται σε συγκρίσεις με βάση την εμφάνιση. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι, το Instagram χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως το χειρότερο για την ψυχική υγεία των νέων επειδή διαπιστωμένα προκαλεί αισθήματα ανεπάρκειας και ανησυχίας.
Στην εποχή του της κυριαρχίας κοινωνικών μέσων, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας στο διαδίκτυο όταν η χρήση τους επηρεάζει άμεσα την αυτοεκτίμηση μας; Μερικές πρακτικές συμβουλές θα βρείτε παρακάτω.
Δημιουργήστε ένα φάκελο αυτοεκτίμησης στο κινητό σας
Η φοιτήτρια Issie Lakin, 17 ετών, παραδέχεται ότι η συνεχής εξέταση των "όμορφων γυναικών με "τέλεια" σώματα, καμπύλες, ακριβό ρουχισμό και συνεχή ταξίδια" είχε καθοριστικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπει τον εαυτό της. Αυτή η συνεχής σύγκριση με άλλους ανθρώπους στο Instagram είναι ολέθρια, λέει, έτσι προσπαθεί να θυμηθεί τα θετικά πράγματα στη ζωή της. "Η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος για μένα ήταν να εντοπίζω και να κατεβάζω στο τηλέφωνό μου, εικόνες και φράσεις έμπνευσης, ώστε να μου θυμίζουν εκείνα που έχω καταφέρει στη ζωή μου. Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά αυτό που, τελικά, έκανα ήταν να δημιουργήσω ένα φάκελο με όλες αυτές τις εικόνες και τις ρήσεις και να καταφεύγω σε αυτές, όποτε είχα κάποια δυσκολία" λέι σοφά η Issie.
Διαγράψτε τις εφαρμογές από το τηλέφωνό σας
Δεν χρειάζεται να διαγράψετε τους πραγματικούς λογαριασμούς σας, αλλά η διαγραφή των εφαρμογών από το τηλέφωνό σας μπορεί να σας βοηθήσει κατευνάζοντας την παρόρμηση να ελέγχετε συνεχώς αυτές τις πλατφόρμες. Αν διαπιστώσετε ότι ο έλεγχος του Instagram σάς στέλνει σε μια σπειροειδή κατεύθυνση αρνητικών σκέψεων, η διαγραφή των εφαρμογών – έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα – θα μπορούσε να σας δώσει την απόσταση που χρειάζεστε.
Αγνοείστε την καρτέλα "Εξερεύνηση" του Instagram
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την καρτέλα "Explore" της Instagram φορτωμένη από φωτογραφίες και βίντεο που τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Το καθάρισμα μπορεί να σας εμποδίσει να πέσετε σε φωτογραφίες που δεν χρειάζεται να δείτε...
Κάντε unfollow στους λογαριασμούς που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα
Η Jenny Rae, μια 25χρονη blogger που σήμερα ταξιδεύει με τη μέθοδο του flashpacking στη νοτιοανατολική Ασία, συμπέρανε ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν βλάψει την αυτοεκτίμηση της στο παρελθόν και συχνά αισθάνεται ανασφαλής όταν συγκρίνεται με άλλους. "Προστατεύω τον εαυτό μου στο διαδίκτυο προσπαθώντας να καταναλώνω με προσοχή τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Κάποιος με συμβούλεψε κάποτε να αγνοήσω τους λογαριασμούς που με έκαναν να νιώθω άσχημα καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και να ακολουθήσω μόνο εκείνους που με εμπνέουν ή με κάνουν να νιώθω καλά", συνοψίζει η Rae.
Βάλτε όρια στη χρήση των κοινωνικών μέσων σας
Η ψυχοθεραπευτής Hilda Burke λέει ότι η κύρια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα κοινωνικά μέσα ενεργοποιούν την τάση να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Ο Burke διαπιστώνει ότι "ένα ορισμένο ποσό" σύγκρισης του εαυτού με άλλους είναι "μέρος της ανθρώπινης φύσης". Συνιστά λοιπόν να οριοθετήσουμε τον ημερήσιο χρόνο που ξοδεύουμε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως προσθέτει, το όριο συχνά προσφέρει στους ανθρώπους το περιθώριο να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης τους. Μερικοί άνθρωποι ελέγχουν μόνο το Facebook κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας τους, και διατηρούν τον ελεύθερο χρόνο τους αυστηρά χωρίς Facebook. Άλλοι περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στο Instagram όταν είναι διακοπές.
Απενεργοποιήστε τα notifications
Τα κοινωνικά μέσα είναι επιθετικά και μια συνεχής ροή ειδοποιήσεων μπορεί να μας οδηγήσει σε εφαρμογές που είναι τοξικές για την αυτοεκτίμησή μας. Μερικοί άνθρωποι απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις προώθησης, έτσι ώστε το τηλέφωνό τους να μην τους θυμίζει συνεχώς να μπαίνουν σε αυτές τις εφαρμογές.
Μιλήστε με κάποιον
Εάν τα social media καταλαμβάνουν πολύ από το χώρο και το χρόνο σας, προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον για το πώς αισθάνεστε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα ανάλογη υπηρεσία, αλλά για τους αγγλομαθείς, το 7cups.com προσφέρει την δυνατότητα για δωρεάν ανώνυμη και εμπιστευτική συνομιλία με κείμενο στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να μιλήσετε με εκπαιδευμένους ακροατές και online θεραπευτές που θα σας ακούσουν.