Η CurvyKate (καμπυλωτή Κέιτ) είναι μια βρετανική εταιρεία που φτιάχνει εσώρουχα. Και τα φτιάχνει για όλες. Τις αδύνατες, τις ψηλές, τις κοντύτερες, τις πιο γεμάτες και κυρίως για την γυναίκα της διπλανής πόρτας, που έχει λιγότερες ή περισσότερες ατέλειες. Για το λόγο αυτό η αναδυόμενη επιχείρηση ήρθε να «πατήσει» πάνω σε γνωστή διαφήμιση της Victoria’s Secret, η οποία στην τελευταία καμπάνια της βγήκε με το σύνθημα «Τέλειο Σώμα». Αποτέλεσμα ήταν η δεύτερη να αναγκαστεί, ύστερα από έντονη κριτική που δέχθηκε, να αλλάξει το σύνθημα της διαφήμισης από «Τέλειο Σώμα» σε «Ένα σώμα για κάθε σώμα».
Με στόχο την καταπολέμηση του ανορεκτικού προτύπου, η Γαλλία τον περασμένο μήνα είχε προτείνει στο Κοινοβούλιο μέτρα ενάντια στην ανορεξία και τα πολύ αδύνατα μοντέλα. Τελικά, οι Γάλλοι βουλευτές πέρασαν τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ πρακτορεία μοντέλων και οίκοι μόδας που προβάλλουν πολύ αδύνατα μοντέλα για τις καμπάνιες και τις πασαρέλες τους. Το πρόστιμο δεν γλιτώνουν και τα ίδια τα μοντέλα, τα οποία, με βάση το νόμο, δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 55 κιλά με ύψος 1,75.
Από τα πιο εύσωμα μοντέλα φαίνεται πως επηρεάζονται και οι απλές γυναίκες, όταν πρόκειται να αγοράσουν εσώρουχα, σύμφωνα με την έρευνα του startup γυναικείων εσωρούχων στη Νέα Υόρκη, Adore me. Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες προτιμούν να αγοράζουν αυτά που προβάλλονται στις διαφημίσεις από παχουλές κοπέλες, όσο κι αν σε κάποιους το γεγονός προκαλεί εντύπωση. Το μόλις 3 ετών startup, το οποίο ιδρύθηκε από τον Morgan Hermand-Waiche, πουλάει εσώρουχα και μαγιό online, προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε νούμερα για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όσο δυνατόν περισσότερων γυναικών. Τα σουτιέν της εταιρείες βγαίνουν σε μεγέθη που κυμαίνονται από 30Α έως 44G (ενώ τα εσώρουχα της Victoria Secret κυμαίνονται από 32ΑΑ μέχρι 38DD).
Στο μεταξύ, όλο και περισσότερα είναι τα θύματα της νευρικής ανορεξίας στη σύγχρονη εποχή. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία για τον τελευταίο χρόνο, οι αναφορές των ειδικών και οι αριθμοί σε σχέση με τη νοσηλεία περιστατικών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στην Κύπρο, το 2013 στο κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών (ΚΕ.Π.ΨΥ.ΠΑ) νοσηλεύθηκαν 19 καινούρια περιστατικά, ενώ το 2014 έφτασαν τα 24.
Από τα πιο εύσωμα μοντέλα επηρεάζονται οι γυναίκες, όταν πρόκειται να αγοράσουν εσώρουχα
Αυξητική ήταν η τάση που σημειώθηκε και στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων ΤΕΝΕ, όπου το 2013 είχαν νοσηλευθεί έξι περιστατικά, με τα τέσσερα εξ αυτών να αφορούν ψυχογενή ανορεξία. Το 2014, στο ίδιο τμήμα νοσηλεύθηκαν εννέα περιστατικά, τα επτά εκ των οποίων αφορούσαν ψυχογενή ανορεξία, ενώ τα άλλα δύο ήταν επανεισαγωγές από το 2013.
«Η διαταραχή εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα μέσης - ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης και κυρίως σε άτομα που δραστηριοποιούνται σε χώρους, όπως το μπαλέτο, η γυμναστική ή το μόντελινγκ. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και το ιστορικό διαταραχής πρόσληψης τροφής, ενώ συνήθως η νευρογενής ανορεξία συνδυάζεται με το στρες», εξηγεί στο Penna η ψυχοθεραπεύτρια, Νίκη Αράπογλου, ενώ προσθέτει πως «το 40-45% των ανορεκτικών αναρρώνουν πλήρως, το 30% βελτιώνονται και το 25% από αυτούς έχουν χρόνια πορεία». Οι αιτίες θανάτου που προέρχονται από ανάλογες παθήσεις είναι ο υποσιτισμός, η αυτοκτονία, οι παθολογικές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων είναι και η καρδιακή ανακοπή. Στις περιπτώσεις που η ηλικία εμφάνισης είναι προχωρημένη, η νόσος διαρκεί πολύ περισσότερο, ενώ η θνητότητα είναι πιο υψηλή.
Για τη συνολική πρόγνωση της νόσου, απαραίτητη είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της από ομάδα ειδικών παθολόγων και διαιτολόγων. Παράλληλα ο ασθενής επιβάλλεται να παρακολουθείται από ψυχίατρο-ψυχολόγο για την αντιμετώπιση της ψυχολογικής συνιστώσας της νόσου και όχι μόνο των οργανικών συνεπειών-επιπλοκών αυτής.
Το 40-45% των ανορεκτικών αναρρώνουν πλήρως, το 30% βελτιώνονται και το 25% από αυτούς έχουν χρόνια πορεία
Περίπου το 5-15% των ατόμων με ανορεξία είναι άνδρες, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές λόγω της αντίληψης ότι είναι «ασθένεια της γυναίκας». Στα αγόρια οι διαταραχές αυτές είναι λιγότερο συχνές, ενώ οι έφηβοι ενδιαφέρονται να αυξήσουν συνήθως την μυϊκή μάζα τους και όχι τόσο να χάσουν βάρος.