Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται και οι πιο ακριβείς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, περίπου οκτώ τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη.
SOS επιστημόνων για τους τόνους πλαστικών που φτάνουν στη θάλασσα
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα απόβλητα που φτάνουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
Η ποσότητα καλύπτει μια τεράστια έκταση, 34 φορές όσο το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, μέχρι το 2025 πιθανόν να φτάσει τα 17,5 εκατ. ετησίως, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Όσον αφορά το 2015, η εκτίμηση είναι ότι 9,1 εκατ. τόνοι πλαστικών θα βρουν το δρόμο τους προς τις θάλασσες.
«Ωκεανός» σκουπιδιών στο βυθό της θάλασσας
Όπως εξηγεί η μελέτη, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια μηχανικής του περιβάλλοντος Τζένα Τζέμπεκ του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, που συμπεριέλαβε 192 παράκτιες χώρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "New Scientist", στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνονται όλα τα πλαστικά απόβλητα και όχι μόνο αυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ή είναι πεταμένα στις ακτές.
Το αποτέλεσμα είναι οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών να «βυθίζονται» έχοντας πολλές φορές διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, μικρότερα από κόκκο ρυζιού, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών που τα τρώνε (με άγνωστες συνέπειες). Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο τμήμα των πλαστικών των ωκεανών δεν μπορεί να γίνει ορατό με γυμνό οφθαλμό, γι’ αυτό άλλωστε και το πρόβλημα δεν έχει λάβει τις διαστάσεις που θα έπρεπε.
Το μείζον ζήτημα της ρύπανσης των νερών με πλαστικά αναδύθηκε στην επιφάνεια στις αρχές της δεκαετίας του '70 και αν δεν ληφθούν μέτρα, οι συνέπειες για το περιβάλλον, θα είναι σοβαρότατες. Η Τζένα Τζέμπεκ σημείωσε πως «η ποσότητα πλαστικών που καταλήγει στους ωκεανούς, ισοδυναμεί με πέντε σακούλες σούπερ-μάρκετ γεμάτες πλαστικά για κάθε 30 εκατοστά ακτογραμμής στον κόσμο».
8 τόνοι πλαστικών ετησίως μέσα στο νερό
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα 8 εκατ. τόνους πλαστικών ετησίως μια μέση εκτίμηση, ενώ εκτιμούν ως ελάχιστη ποσότητα τα 4,8 εκατ. και ως μέγιστη τα 12,7 εκατ. (δέκα έως 30 φορές περισσότερα πλαστικά απόβλητα από αυτά που επιπλέουν και έχουν υπολογιστεί σε 245.000 τόνους το πολύ). Πρόκειται για το 1,5% έως 4,5% της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών και για ένα ποσοστό της τάξης του 15% έως 40% των συνολικών πλαστικών αποβλήτων που δημιουργούνται από τους ανθρώπους κάθε χρόνο.
Είκοσι χώρες ευθύνονται για το 83% των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στις θάλασσες, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή, παράγοντας πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως, πράγμα μάλλον αναμενόμενο για μια χώρα με τεράστιο πληθυσμό και με εξίσου τεράστια ακτογραμμή. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, που επίσης έχουν μεγάλη παράκτια ζώνη, βρίσκονται στη 20ή θέση μεταξύ των κρατών που ρυπαίνουν, ενώ η Ε.Ε. θα βρισκόταν στην 18η θέση, αν αντιμετωπιζόταν ως ενιαία κρατική οντότητα.
Η ερευνητική ομάδα συνιστά στις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσει την κατανάλωση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης όπως οι σακούλες για τα ψώνια, καθώς και τις αναπτυσσόμενες χώρες να βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτουν.