ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αριστούργημα κρεμασμένο στην κουζίνα

Tweet
Share
Tweet
Share

“Είδα αυτό το αριστούργημα να κρέμεται στην κουζίνα καλυμμένο από επιστολές, κάρτες και λογαριασμούς. Ήταν μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη, ακόμη και πριν μάθω την πολιτική σημασία της”, σημείωσε ο Hannah O'Leary, ειδικός του οίκου δημοπρασιών Bonhams για την τέχνη της Νότιας Αφρικής, ο οποίος αναγνώρισε τον “Άραβα με τα μαύρα” -έργο του 1939 της Irma Stern- στην κουζίνα ενός διαμερίσματος στο Λονδίνο. Η καλλιτέχνις θεωρείται μία από τους κορυφαίους δημιουργούς της Νότιας Αφρικής, ενώ το τελευταίο διάστημα η αξία των έργων της έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ένα θαύμα σε άριστη κατάσταση 

Στα τέλη του 1950 ο πίνακας παραχωρήθηκε από τη συλλέκτρια Betty Suzman σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Νέλσον Μαντέλα και άλλους αντι-απαρτχάιντ ακτιβιστές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι Walter Sisulu και Oliver Tambo, οι οποίοι δικάζονταν για εσχάτη προδοσία και αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου.

Η δίκη συνεχίστηκε για χρόνια, αλλά το 1964 οι εν λόγω ακτιβιστές συνελήφθησαν ξανά, ενώ τους επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία. Ο Μαντέλα απελευθερώθηκε το 1990 και συνέχισε την πορεία του, ώσπου έγινε πρόεδρος. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του τμήματος τέχνης της Νότιας Αφρικής στους Bonhams, Giles Peppiatt: “Το έργο είναι ένα από τα πολλά που δόθηκαν για την υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα. Υπήρχαν και άλλα που διατέθηκαν στη δημοπρασία, αλλά ήταν πολύ μικρά. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μακράν το σημαντικότερο”.

fwtografia 1

Η κορνίζα που στόλιζε το έργο κρατώντας το σε άριστη κατάσταση κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων αποτελεί από μόνη της ένα σπάνιο και πολύτιμο αντικείμενο, καθώς είναι κατασκευασμένη από τα ξύλα τα οποία χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν οι περίτεχνες σκαλιστές αντίκες από τη Ζανζιβάρη, οι οποίες τώρα έχουν αποκλειστεί από την εξαγωγή. Η Stern, η οποία γεννήθηκε το 1894 στην τότε Transvaal, πέρασε μια μεγάλη περίοδο της ζωής της εργαζόμενη στη Ζανζιβάρη, ενώ χρησιμοποιούσε τις κορνίζες για τα έργα της. Οι γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη μετανάστευσαν στην Αγγλία το 1970, κουβαλώντας μαζί τους το σπουδαίο έργο-λάφυρο που απέκτησαν στη δημοπρασία. 

Πηγή: theguardian.com 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman