Ενας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους δράσης των απατεώνων είναι το «card skimming», δηλαδή η υποκλοπή των δεδομένων και του μυστικού κωδικού (PIN) των τραπεζικών καρτών μέσω ηλεκτρονικής κατασκευής που τοποθετείται στα ΑΤΜ.
Με αυτήν τη μέθοδο οι δράστες καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του θύματος κατά τη διάρκεια των συναλλαγών του μέσω αυτόματων τραπεζικών μηχανημάτων, χωρίς εκείνο να αντιληφθεί το παραμικρό.
Αντιγραφή δεδομένων
Στη συνέχεια, οι κακοποιοί αντιγράφουν τα δεδομένα σε άλλες κάρτες με μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν χρηματικά ποσά ή προβαίνουν σε αγορές διάφορων προϊόντων.
Μια άλλη μέθοδος είναι το «card trapping», δηλαδή η περίπτωση που οι δράστες παγιδεύουν την κάρτα στο ΑΤΜ, συγκρατώντας τη με κλωστή, κολλητική ταινία ή με κάποιον άλλον μηχανισμό.
Αμέσως μετά πλησιάζουν τον κάτοχο της κάρτας και προσπαθούν να του αποσπάσουν τον κωδικό του, δήθεν για να τον βοηθήσουν. Στη συνέχεια, αφού ο πελάτης αποχωρεί πιστεύοντας ότι το ΑΤΜ «έφαγε» την κάρτα του, οι κακοποιοί αφαιρούν τον μηχανισμό με την παγιδευμένη κάρτα από το ΑΤΜ και τη χρησιμοποιούν κανονικά.
Μια τρίτη μέθοδος είναι το «cash trapping», δηλαδή το μπλοκάρισμα των χρημάτων που επιθυμεί να τραβήξει ο κάτοχος της τραπεζικής κάρτας με μικρά μεταλλικά ελάσματα – τάπες και κολλητική ταινία, τα οποία τοποθετούνται στη σχισμή του ΑΤΜ.
Ο ανυποψίαστος πελάτης της τράπεζας φεύγει πιστεύοντας ότι το ΑΤΜ είναι χαλασμένο ή ξέμεινε από χρήματα, ενώ οι δράστες αφαιρούν την τάπα και αρπάζουν ανενόχλητοι το ποσό.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της προσπάθειας αποτροπής των περιστατικών εξαπάτησης, η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τους χώρους γύρω από τα ΑΤΜ για ύποπτες κινήσεις, καθώς και για αλλοιώσεις ή σημάδια στις σχισμές της υποδοχής καρτών.
Επιπλέον, συμβουλεύει τους χρήστες των ΑΤΜ να επικοινωνήσουν αμέσως με την τράπεζα σε περίπτωση που η κάρτα τους «κολλήσει» στο μηχάνημα, να μην εμπιστεύονται αγνώστους που προθυμοποιούνται να τους βοηθήσουν και να κρύβουν το πληκτρολόγιο κατά την πληκτρολόγηση του PIN.