ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο Μαρόκο έχουν οικολογική συνείδηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας έχει μπει το Μαρόκο ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που θα λάβει χώρα στο Μαρακές. Ήδη τα πρώτα τζαμιά με φωτοβολταϊκά έκαναν την εμφάνισή τους.

Γενικά φημολογείται πως το πράσινο ήταν το χρώμα που λάτρευε ο προφήτης Μωάμεθ. Για το λόγο αυτό οι στέγες πολλών τζαμιών είναι βαμμένες πράσινες ή στρωμένες με πράσινα κεραμίδια. Πλέον οι χώροι λατρείας των μουσουλμάνων θα είναι και ενεργειακά «πράσινοι» με μαύρα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες, ενώ το Μαρόκο αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα τζαμιά εκτός από χώρος προσευχής είναι και χώρος οικολογικής ευαισθητοποίησης. Το τζαμί «Ας Σούνα» στο κέντρο της πρωτεύουσας Ραμπάτ είναι το πρώτο με τέτοια πάνελ, τα οποία τοποθετήθηκαν πριν περίπου δύο χρόνια. 

Ο Γιαν Κρίστοφ Κούρτσε από τη Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας, που στηρίζει το πρότζεκτ εξήγησε πως τα τζαμιά είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης, αφού κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινή ζωή των Μαροκινών και έτσι μπορούν να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για το θέμα. Σε πρώτη φάση θα διαμορφωθούν τα κρατικά τζαμιά των μεγαλουπόλεων, όπως στη Ραμπάτ, τη Καζαμπλάνκα, στη Φες και το Μαρακές. Θα αποκτήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τη θέρμανση νερού, ενώ με λαμπτήρες LED θα επιχειρηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας.

Απώτερος σκοπός είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40%. «Συγκεκριμένα, λόγω του πιλοτικού προγράμματος με το τζαμί Ας Σούνα στο Ραμπάτ έχει μειωθεί το κόστος ενέργειας από 600 σε 100 ευρώ», δήλωσε ο Αχμέτ Μπουζίντ, υπεύθυνος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων στην ενέργεια SIE. «Άλλος στόχος όμως είναι και η απομυθοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας», πρόσθεσε ο Μπουζίντ, «γιατί υπάρχουν ακόμη πολλοί που φοβούνται ότι το φως από LED θα καταστρέψει τη θρησκευτική ατμόσφαιρα και θα μεταβάλει τους τόπους προσευχής σε αίθουσες εγχειρήσεων».

Οικολογία και Ισλάμ

Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι πολίτες δεν έχουν ακόμα πειστεί για τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γιατί οι τιμές είναι ακόμα σχετικά χαμηλές στο Μαρόκο.

19547145 403 1

Οι υπεύθυνοι του φιλόδοξου πρότζεκτ επισημαίνουν πως τεχνολογία και θρησκεία θα πρέπει να συμβαδίζουν, ενώ μέχρι το 2020 το Μαρόκο θα πρέπει να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Στο μεταξύ στις αρχές του χρόνου ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄ εγκαινίασε το μεγαλύτερο στον κόσμο πάρκο φωτοβολταϊκής ενέργειας κοντά στη Σαχάρα. Ο μονάρχης βιάζεται για οικονομικούς λόγους, η χώρα δεν διαθέτει πόρους για να εισάγει πετρέλαιο και λιγνίτη, ενώ με την ενεργειακή στροφή προσελκύονται ξένοι επενδυτές.

Πέρα από τα τζαμιά θα ακολουθήσουν και δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, φυλακές, υπουργεία. «Ήταν λογικό να ξεκινήσουμε από τα τζαμιά γιατί είναι όλα ίδια και έχουν ολόκληρη τη χρονιά σχετικά σταθερή κατανάλωσης ενέργειας», υπογράμμισε ο Αχμέντ Μπουζίντ.

islam

Να σημειωθεί πως η ιδέα του οικολογικού Ισλάμ δεν είναι νέα. Ήδη από τη δεκαετία του 70 επιχείρησαν ιμάμηδες να συνδέσουν το δίδαγμα του Κορανίου με την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα πέρυσι, πολλοί νομοδιδάσκαλοι του Ισλάμ έκαναν έκκληση στη λεγόμενη «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης» για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και περισσότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄του Μαρόκου, που είναι και θρησκευτικός ηγέτης, εμφορείται από τη φιλοδοξία να αφήσει οικολογικό αποτύπωμα στη χώρα του με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει στο Μαρακές την ερχόμενη εβδομάδα.

dpa/Σίμων Κρέμερ  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman